Babka orzechowa z nutellą – jak ją przygotować?
Ta babka orzechowa z nutellą to łatwe do wykonania ciasto, zwieńczone kremem z nutelli w postaci lukru i prażonymi orzechami laskowymi. Naprawdę proste i pyszne ciasto czekoladowo-orzechowe.
Ta babka z nutellą to naprawdę proste ciasto, mieszane w ciągu zaledwie kilku minut ze zwykłym kremowym masłem i cukrem, a następnie dodawane do jajek i mąki. Następnie wyjmujesz jedną trzecią ciasta, mieszasz z nutellą.
Później tylko wrzuć to wszystko do wysmarowanego tłuszczem i wyłożonego papierem do pieczenia korytka, trochę zawiruj i wstaw do piekarnika. Następnie poczekaj aż się upiecze. Czas może się różnić w zależności od mocy piekarnika. W tym czasie możesz powoli zacząć przygotowywać polewę na bazie nutelli.
Jak zrobić lukier z nutelli?
Do wykonania kremu Nutella użyj proporcji 25% niesolonego masła, 25% cukru pudru i 50% nutelli. Ubij masło i cukier puder na puszystą masę, a następnie ubij Nutellę. W razie potrzeby dodaj trochę wrzącej wody, aby zmiękczyć.
Jak należy rozpuszczać nutellę?
Nutellę można łatwo podgrzać w kuchence mikrofalowej (około 20 sekund). Dobrze tak delikatnie podgrzewać przed dodaniem do ciasta. Ułatwia to połączenie z masą do ciasta.
Co możesz zrobić z nutellą?
Nutella działa tak dobrze w wielu przepisach na wypieki, dając pyszny orzechowo-czekoladowy smak. Sprawdzi się wyśmienicie przy niemal każdym cieście, czy deserze.
Wskazówki dotyczące przygotowania przepisu na ciasto:
W tym przepisie użyto formy do bochenków o wadze 900 g 23 cm x 13 cm. Rozmiary formy do bochenka mogą być dość mylące, ponieważ mierzy się je wagą, a niektóre definicje dotyczące rozmiaru formy bochenka w stosunku do wagi różnią się w przepisach. Znajdź korytko o wymiarach 23 cm x 13 cm odpowiedni na rodzinne ciasto. Czas pieczenia może się różnić nawet o 15 minut w obie strony, w zależności od piekarnika, więc po 45 minutach po prostu sprawdź ciasto. Formę wyłożyć papierem do pieczenia, aby ciasto łatwo wyszło.