Woda różana w kuchni – woda różana do wypieków

Woda różana jest znana w kosmetyce już od czasów starożytnych. Jej nawilżające i odmładzające właściwości sprawiły, że jest chętnie używana przez producentów do wyrobów kremów, toników i balsamów. Sprawdza się także w kosmetykach do włosów.
Doskonale łagodzi podrażnienia, i jest składnikiem popularnych herbatek na przeziębienie.
Mało kto jednak zdaje sobie sprawę, jak wiele zastosowań wody różanej znajdziemy w naszej kuchni. Używanie wyciągów z tego popularnego kwiatu niesie ze sobą nie tylko korzyści zdrowotne, ale także podnosi walory smakowe potraw, szczególnie tych słodkich.

Skąd przybyła do nas woda różana?

Od pewnego czasu zachwycamy się kulturą Orientu. To właśnie z krajów arabskich pochodzi ten niezwykły dodatek. W upalnych krajach picie wody różanej jest niezwykle popularne ze względu na jej orzeźwiające właściwości. Ma wysoką zawartość witamin (szczególnie C, D i A) oraz zawiera dużo przeciwutleniaczy. Jej regularne picie zapobiega odwodnieniu i wypłukiwaniu minerałów z organizmu.

Woda różana w deserach i nie tylko

Sprawdzi się zarówno w ciastach, jak i słodkościach na zimno. Możemy jej użyć do serników, oraz deserów na bazie jogurtu. Często dodawana jest także do napojów. Podkreśli smak soków i koktajli, a dodana zimową porą do herbaty przywoła miłe wspomnienie lata.
Najpopularniejsze desery z wodą różaną to słodka baklava, ciasta marcepanowe i przekąski zwane lassi. W eleganckich cukierniach i restauracjach można spotkać torty bezowe z różanym kremem. Ciekawą propozycją na ciepłe miesiące będą też lody o smaku róży.

Skąd wziąć wodę różaną?

Woda różana do wypieków jest możliwa zarówno do zrobienia samodzielnie, jak i dostępna w sklepach ze zdrową żywnością. Jeśli zdecydujemy się zrobić ją sami, warto zadbać o dobrą jakość używanej wody (najlepiej źródlanej). Ważny jest także odpowiedni dobór gatunku róży, nie wszystkie są bowiem jadalne. Kwiaty powinny pochodzić z ekologicznych, certyfikowanych hodowli w której nie używa się sztucznych nawozów czy pestycydów. Najprostszym sposobem na zdobycie takich róż będzie jej samodzielne wyhodowanie w przydomowym ogrodzie lub na balkonie.

Jeśli chcemy zaskoczyć naszych gości nietypowym deserem, woda różana do wypieków to świetny pomysł. Jest niezwykle aromatyczna, więc nie trzeba ej wiele aby podkreślić smak napojów i potraw. Przy zakupie trzeba jednak uważać, żeby nabyć prawdziwą wodę różaną, którą wcale nie jest łatwo dostać. Ogólnodostępne w marketach i drogeriach są za to sztucznie aromatyzowane różane olejki. Nie posiadają one wyżej wymienionych cennych właściwości, a poddane wysokiej temperaturze mogą być wręcz szkodliwe.