Przepis na słodkie przekąski bez glutenu

Posiłki bez glutenu

Gluten to składnik, który obecny jest w wielu produktach spożywczych. Nie każdy może go jednak spożywać, ale każdy pragnie żyć normalnie i jeść to, na co ma ochotę. Czy posiłki bezglutenowe mogą być smaczne? Czy można stworzyć dobre przekąski bez glutenu? – oczywiście, że tak. Kilka sposobów poznasz w tym artykule.

Ciastka bez glutenu

Każdy czasami potrzebuje odrobiny słodyczy. Nawet osoby, które nie mogą spożywać glutenu zasługują na chwilę osłodzenia. Dobrym sposobem na słodkości są ciasteczka bezglutenowe, jednak te dostępne w sklepie czy piekarni są zazwyczaj drogie. Warto więc spróbować przygotować je samodzielnie. Oto kilka pysznych przepisów:
1. Ciastka owsiane z rodzynkami, do ich przygotowania potrzebujesz:

  • pół szklanki płatków owsianych,
  • pół szklanki mąki owsianej,
  • łyżeczka proszku do pieczenia,
  • łyżka masła orzechowego,
  • łyżka siemienia lnianego, połączonego z trzema łyżkami wody,
  • garść rodzynek,
  • trzy łyżki syropu klonowego.

Przygotowanie rozpocznij od połączenia ze sobą w misce składników suchych. W drugim pojemniku połącz masło orzechowe i syrop klonowy. Następnie połącz zawartość obu misek i dodaj rodzynki. Przygotuj blaszkę do pieczenia, rozłóż na niej papier do pieczenia. Na blaszce umieść ciasteczka, które uformujesz z przygotowanej masy. Piecz je przez około 15 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni.
2. Kokosanki, do ich przygotowania potrzebujesz:

  • 120 g kleiku ryżowego,
  • 30 g wiórków kokosowych,
  • 30 g cukru do wypieków,
  • dwie łyżeczki cukru wanilowego,
  • łyżeczkę proszku do pieczenia,
  • dwa jajka,
  • 100 ml oleju.

Przygotowanie rozpocznij od wsypania do pojemnika składników suchych. W drugiej misce ubij białka oddzielone od żółtek, żółtka zmiksuj wraz z olejem. Tak przygotowane przelej do miski ze składnikami suchymi, a następnie dodaj ubite białko i wszystko dokładnie wymieszaj. Teraz uformuj kulki i ułóż je na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce. Wstaw to rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piecz przez około 15 minut.

Podsumowanie

Życie bez glutenu również może być słodkie. Przepisów jest mnóstwo, warto poeksperymentować. Ciastka bez glutenu są smaczne, łatwe i szybkie w przygotowaniu.