Jak zrobić tort bezowy? Jak długo go przechowywać?

Tort bezowy bez wątpienia jest jednym z najelegantszych wypieków w tym rodzaju. Często jedzony jest na uroczystościach takich jak wesele, wystawne przyjęcie albo urodziny. Nie zawsze wszyscy przepadają za bezą, ponieważ robi się ją głównie z białka jaj i cukru. Sama beza jest lekka, co nadaje tortowi delikatności. Podobnie jak w każdym torcie ważną rolę odgrywa krem. Tylko od nas zależy na jaki się zdecydujemy. Jeśli zbliża się u nas w rodzinie jakaś ważna okazja, to opłaca się poświęcić czas w kuchni na dobrą zabawę polegającą na przygotowaniu tortu bezowego.

Tort bezowy jak długo przechowywać?

Delikatna struktura tortu nie pozwala na długie przechowywanie go w lodówce. Najlepszą opcją jest przygotowanie płatów bezowych kilkanaście godzin przed podaniem ciasta. Natomiast sam tort najlepiej złożyć tego samego dnia, kiedy czeka nas impreza. Poniżej zamieszczono przykładowy przepis na taki wypiek.

PŁATY BEZOWE

300 GRAMÓW CUKRU
50 GRAMÓW MĄKI ZIEMNIACZANEJ
6 BIAŁEK Z JAJEK
SOK Z CYTRYNY
SZCZYPTA SOLI

Przyrządzenie takich płatów nie jest trudne. W mikserze musimy ubić białka oddzielone od żółtek, kiedy będzie powstawać sztywna piana, to dosypujemy powoli cukier i szczyptę soli. Znowu po chwili wsypujemy przesianą mąkę oraz sok z cytryny, potem cierpliwie mieszamy aż wszystko dokładnie się połączy. W kolejnym kroku rozgrzewamy piekarnik na 120 stopni, blachę wykładamy papierem do pieczenia, a na nim rozsmarowujemy okrągłym ruchem część naszej ubitej bezy, tak aby zajęła całą średnicę. Każdy płat trzymamy w piekarniku przynajmniej godzinę. Po tym czasie wyłączamy urządzenie i jeszcze przez moment zostawiamy bezę przy uchylonych drzwiczkach. Możemy ją także wyjąć na drugi dzień.

KREM DO TORTU BEZOWEGO

200 ML ŚMIETANKI 36%
25 GRAMÓW KAKAO
OPAKOWANIE SERKA MASCARPONE
ŁYŻECZKA CUKRU WANILINOWEGO

W mikserze ubijamy śmietankę z cukrem wanilinowym, kiedy masa będzie gęściejsza, to dodajemy po jednej łyżce serka mascarpone nie przerywając pracy miksera. Po dokładnym połączeniu wsypujemy kakao, aby nasz krem nabrał ciemniejszego koloru. Następnie wstawiamy masę do lodówki żeby stężała.
Na drugi dzień komponujemy tort. Płaty bezowe smarujemy naszym kremem, należy robić to równomiernie. Po zbudowaniu tortu z pojedynczych warstw, obsmarowujemy go całego resztą kremu. Dobrze by było, aby całość została pokryta. Na około 30 minut wstawiamy nasze dzieło do lodówki zanim trafi do zaproszonych gości. Rozdzielone kawałki można udekorować owocami takimi jak truskawka albo malina.