Jak zrobić dobry tort na urodziny dziecka? Krem na tort dla dzieci.

Zbliżające się przyjęcie urodzinowe naszego dziecka, to dobra okazja żeby spróbować własnych sił w przyrządzeniu okolicznościowego tortu. Na pewno nie może być to biszkopt nasiąknięty odrobiną likieru. Trzeba postawić na kolory i dekoracje. Sporo cukierni oferuje przygotowanie tortów będących prawdziwymi dziełami sztuki. Królują na wierzchu wypieków liczne postacie z popularnych bajek, na przykład z Psiego Patrolu, Pidżamersów albo Świnki Peppy. Jeśli jednak nasze umiejętności nie pozwalają nam na tworzenie takich cukrowych figur, to trzymajmy się sprawdzonych metod przedstawionych poniżej, które pokazują jak zrobić biszkopt oraz krem na tort dla dzieci.

Krem na tort dla dzieci – PRZEPIS NA BISZKOPT

5 ŁYŻEK KAKAO
6 JAJEK
300 G CUKRU PUDRU
100 G MĄKI ZIEMNIACZANEJ
100 G MĄKI PSZENNEJ

1) Najpierw należy oddzielić żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru na jednolitą masę, później ubijamy białka z pozostałą częścią cukru pudru, żeby powstała sztywna piana.
2) Następnie dwie mąki oraz kakao przesiewamy do miski i mieszamy. Delikatnie łączymy ubite białka z utartymi żółtkami. Kiedy powstanie spójna masa, to dodajemy do niej ostrożnie wymieszaną mąkę, najlepiej robić to etapami. Potem przenosimy ciasto do tortownicy i pieczemy około 40 minut w piekarniku rozgranym do 180 stopni.
3) Po tym czasie wyjmujemy gotowy biszkopt do wystudzenia. Kiedy będzie zimny, to kroimy go na płaty i delikatnie skraplamy, na przykład zimną herbatą z pomarańczą, a potem smarujemy przyrządzonym przez nas kremem.

PRZEPIS NA KREM Z DAKTYLI

PACZKA SUSZONYCH DAKTYLI
ŚMIETANKA 36%
CUKIER WANILINOWY

1) Daktyle musimy rozdrobnić na jednolitą masę.
2) Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
3) Dalej mieszamy ubitą śmietanę z masą daktylową, którą dodajemy po jednej łyżce.

PRZEPIS NA KREM Z KAKAO

25 GRAMÓW KAKAO
200 ML ŚMIETANKI 36%
ŁYŻECZKA CUKRU WANILINOWEGO
OPAKOWANIE SERKA MASCARPONE

1) W mikserze ubijamy śmietankę z cukrem wanilinowym, kiedy masa będzie gęściejsza, to dodajemy po jednej łyżce serka mascarpone nie przerywając pracy miksera.
2) Po dokładnym połączeniu wsypujemy kakao, aby nasz krem nabrał ciemniejszego koloru. Następnie wstawiamy masę do lodówki żeby stężała.

PRZEPIS NA KREM Z MLEKA KOKOSOWEGO

1 PUSZKA MLEKA KOKOSOWEGO
CUKIER WANILINOWY

1) Nadmiar wody z otwartej puszki wylewamy lub nasączamy nią nasz biszkopt.
2) Mleko wkładamy do miski z cukrem wanilinowym. Następnie ubijamy mikserem aż masa będzie sztywna, potem umieszczamy ją w lodówce żeby się schłodziła. Na naszym torcie dla dekoracji możemy postawić kilka kuleczek rafaello.