3 x przepis na masę do babeczek

Lubimy babeczki, ponieważ są słodkie, małe i pyszne. Każdy ma inny przepis na masę do babeczek oraz odmienne zdanie o tym, jak powinny być przyrządzane. Przecież gusta są różne, jedni wolę z nadzieniem, następni bez… Kolejną sprawą jest dobór dekoracji i prezentacji. Można powiedzieć, że co kucharz, to obyczaj. Wolimy jednak przedstawić kilka propozycji zrobienia tych muffinek, a każdy niech wybierze taki sposób jaki mu pasuje.

Przepis na masę do babeczek: WERSJA NR 1 – BABECZKI JOGURTOWE

200 gramów mąki pszennej
150 gramów cukru
50 gramów masła
Jogurt naturalny
1 jajko
Łyżka cukru wanilinowego
Łyżeczka proszku do pieczenia

  1. Jajko trzeba utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło musimy roztopić, a potem wystudzone wlać do utartej masy razem z jogurtem i przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Dalej musimy nabrać masę na łyżkę i umieszczać w wysmarowanych masłem foremkach, najlepiej po dwie łyżki do jednej foremki.
  3. Potem wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy je przez 20 minut.

Przepis na masę do babeczek: WERSJA NR 2 – BABECZKI Z RABARBAREM

250 gramów rabarbaru
250 gramów mąki pszennej
200 gramów cukru
100 gramów oleju
200 ml mleka
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Rabarbar musimy pokroić na malutkie kawałki.
  2. Jajka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, potem stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko i olej i mieszamy. Kiedy powstanie gładka masa, to wsypujemy do niej kawałeczki rabarbaru i jeszcze raz mieszamy. Przed wlaniem ciasta do form, musimy wysmarować je tłuszczem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i umieszczamy w nim foremki z ciastem.
  4. Pieczemy przez 20 minut.

Przepis na masę do babeczek: WERSJA NR 3 – BABECZKI Z DYNIĄ

300 gramów mąki
200 gramów cukru
200 gramów dyni
150 ml oleju
100 ml mleka
2 jajka
2 łyżki cukru wanilinowego
Łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
Skórka z pomarańczy

  1. Dynię musimy pokroić na małe kawałki, a następnie podgrzać ją w garnku z odrobiną wody. Kiedy zmięknie, to ubijamy ją na pure i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Potem trzeba utrzeć jajka z cukrem zwykłym i wanilinowym.
  3. Dodajemy do utartej masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Po chwili dolewamy mleko i olej.
  4. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać, dopiero wtedy możemy dodać pure z dyni oraz startą skórkę z pomarańczy. Jeśli mamy ochotę, to można także dolać soku z pomarańczy.
  5. Foremki wysmarowujemy masłem i wlewamy do połowy ich wysokości ciasto.
  6. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni. Babeczki powinny się piec przez co najmniej 20 minut.

 

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *