Tort udekorowany kremowymi różami czyli jak zrobić róże z bitej śmietany

Chyba każdy, albo przynajmniej większość uwielbia torty. Nie tylko dobrze smakują, ale swoim wyglądem sprawiają, że każda impreza nabiera słodszej perspektywy. Właśnie różne dekoracje na torty urozmaicają ten widok. Na urodzinach dominują świeczki odpowiednio dobrane do liczby lat, na weselach wypiek często wieńczą figurki młodej pary, a temu wszystkiemu towarzyszą liczne małe róże stworzone za pomocą syfonu lub wyciskacza do kremu. Jak mamy ochotę na spędzenie wolnego czasu w kuchni, to warto stworzyć dowolny tort z naszym ulubionym kremem i udekorować go takimi różami z bitej śmietany. Jak zrobić róże z bitej śmietany oraz sam tort z kremem? Poniżej zaproponowano przykładowe przepisy na te detale.

Jak zrobić róże z bitej śmietany – PRZEPIS NA CIASTO

5 ŁYŻEK KAKAO (jeśli nie lubimy, to można nic nie dodawać, albo inną przyprawę)
5 JAJEK
400 GRAMÓW CUKRU PUDRU
250 GRAMÓW MĄKI PSZENNEJ

1) Oddzielamy żółtka od białek. Żółtka ucieramy z połową cukru pudru na jednolitą masę, później ubijamy białka z pozostałą częścią cukru pudru, żeby powstała sztywna piana.
2) Dalej mąkę oraz kakao przesiewamy do miski i mieszamy.
3) Delikatnie łączymy ubite białka z utartymi żółtkami. Kiedy powstanie spójna masa, to dodajemy do niej ostrożnie wymieszaną mąkę, najlepiej robić to etapami.
4) Potem przenosimy ciasto do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do nagrzanego (180 stopni) piekarnika na około 40 minut. Kiedy będzie gotowy, to musimy odstawić go do wystudzenia, dopiero kiedy będzie chłodny należy go przekroić na co najmniej trzy płaty żeby stworzyć warstwy wyłożone kremem.

PRZEPIS NA KREM DO TORTU

OKOŁO 200 ML ŚMIETANY KREMÓWKI, NAJLEPIEJ 30% ALBO 36%
150 GRAMÓW CUKIER PUDER
SOK Z CYTRYNY

1) Do miski wlewamy śmietanę i chwilę ubijamy za pomocą miksera.
2) Po pewnym czasie dodajemy dwie łyżeczki soku z cytryny, aby nasz krem nie był za słodki i dalej mieszamy.
3) Znowu po minucie wsypujemy cukier puder, żeby usztywnił nam nasz krem.
4) Umieszczamy miskę z kremem w lodówce aby się ochłodził.
5) Jeśli lubimy kolorowe elementy, to możemy podczas mieszania wlać odrobinę wcześniej wybranego przez nas barwnika.

TWORZENIE KONSTRUKCJI TORTU

W tym etapie bawimy się w architektów. Musimy rozsmarować krem na pojedynczych płatach biszkoptu. Jednak wcześniej same płaty trzeba nasączyć. Wierzch ciasta możemy skropić na przykład zimną herbatą z miodem, sokiem z pomarańczy, ananasa… wszystko zależy od naszych upodobań.

DEKOROWANIE TORTU RÓŻAMI Z BITEJ ŚMIETANY

Aby stworzyć takie róże, można użyć wcześniej przyrządzonego kremu. Chyba, że chcemy mieć dekoracje w innym kolorze albo smaku. Wtedy powtarzamy proces zmieniając poszczególne składniki. Samo dekorowanie jest bardzo łatwe. Używamy do tego syfonu, wyciskacza, albo zwiniętego w rulon papieru do pieczenia. Do wyboru w wyciskaczu mamy różne końcówki, do róży nada się ta w kształcie gwiazdy. Kiedy już uporamy się z upiększaniem tortu, to trzeba go umieścić w lodówce.