Pianki marshmallow są produkowane z wody, cukru oraz żelatyny. Znane są na przykład z amerykańskich filmów, gdzie bohaterowie siedzą przy ognisku i pieką je nad płomieniami. Nic dziwnego, w końcu powstały one w Stanach Zjednoczonych w 1948 roku. Są bardzo dobrą dekoracją do różnych ciast albo innych słodkich wypieków. Można je kupić albo pokusić się i samemu spróbować je zrobić, przecież to tylko 3 składniki, więc nie może być trudne, prawda?
MAŁE PIANKI MARSHMALLOW GDZIE KUPIĆ?
Gotowe pianki można kupić na różnych stronach internetowych, na przykład allegro lub innych poświęconych słodyczom. Są na nich dostępne pianki w różnych kształtach, smakach czy wielkościach, zatem mamy w czym wybierać. Opakowania pianek marshmallow powinny być dostępne także w większych marketach oferujących zazwyczaj szeroki wybór słodyczy.
PRZEPIS NA PIANKI MARSHMALLOW
Szklanka wody
200 gramów cukru
2 łyżki żelatyny
Sól, kwasek cytrynowy, cukier puder
- Żelatynę wymieszać w szklance gorącej wody do zgęstnienia. Potem odstawić w chłodne miejsce, aby ostygła.
- W garnku połączyć cukier z wodą i gotować na małym ogniu aż składniki stworzą jednolitą masę. Dodajemy teraz szczyptę soli i kwasku cytrynowego.
- Do garnka wlewamy żelatynę, która zagęści naszą masę. Następnie energicznie mieszamy.
- Jeśli mamy ochotę, to możemy dodać także do rozpuszczonego cukru galaretkę w proszku, oczywiście wcześniej połączoną z wodą.
- Po tym, wlewamy nasze przyszłe pianki do formy wyłożoną papierem do pieczenia i wkładamy ją do lodówki, aby zastygły.
- Po co najmniej godzinie, wyciągamy nasz blok i kroimy go na małe kostki. Później posypujemy je cukrem pudrem dla lepszego wyglądu.
PRZEPIS NA SERNIK Z PIANEK
350 gramów herbatników
120 gramów masła
300 gramów pianek marshmallow
Śmietanka 30%
Twaróg
- Masło rozpuszczamy w garnku. W międzyczasie kruszymy herbatniki. Jak masło się rozpuści i ostygnie, to wlewamy je do pokruszonych herbatników. Należy składniki wymieszać tak, żeby połączyły się w spójną masę.
- Pianki rozpuszczamy w garnku na małym ogniu, kiedy zmiękną, to odstawiamy garnek z palnika. Dodajemy do nich twaróg i energicznie mieszamy.
- Potem dolewamy do pianek śmietankę i miksujemy.
- Formę do ciasta wykładamy papierem do pieczenia, a następnie rozprowadzamy równomiernie po niej masę z herbatników i masła. Ostatnim etapem jest wypełnienie pozostałego miejsca w formie kolejną piankową masą. Całość wkładamy do lodówki na przynajmniej godzinę.
- Jeśli zostały nam jakieś pianki, to idealnie nadadzą się do dekoracji. Kawałki ciasta można posypać także cukrem pudrem lub ozdobić bitą śmietaną.