Przepis na czekoladową owsiankę oraz bezglutenowe ciasteczka owsiane

Owies jest rośliną uprawną, która w przeszłości dziko rosła zwłaszcza w okolicach morza śródziemnego. Obecnie nadal tam występuje. W Polsce owies jest trzecim, co do wielkości zbożem uprawnym, wyprzedzają go jedynie pszenica oraz żyto. Owies rośnie w różnych warunkach klimatycznych, nie wymaga specjalnych udogodnień. Produkuje się z niego pasze dla zwierząt, ale także żywność dla ludzi, na przykład popularne płatki. Ponadto to zboże posiada wiele walorów prozdrowotnych wzmacniających nasz organizm. W jego składzie mieści się sporo cennych węglowodanów, przyswajalne białko i tłuszcz. Poza tym w zbożu znajdują się składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, cynk, potas, magnes i fosfor – tego ostatniego jest najwięcej. Oprócz tego występują też witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. To wszystko sprawia, że produkty z owsa cieszą się coraz większą sławą. Dlatego warto sięgnąć po kilka receptur, między innymi na owsiankę albo ciastka owsiane bezglutenowe przepis.

PŁATKI OWSIANE I ICH WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Wartość energetyczna (w 100 g) – 366 kcal
Tłuszcz – 7 g
Węglowodany – 54 g
Białko – 13 g

PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ OWSIANKĘ

100 gramów płatków owsianych
200 wody
1 łyżka kakao
1 łyżka nasion chia
1 łyżka miodu
Ulubione orzechy
Ulubione owoce

Do garnka wsypujemy płatki, orzechy i nasiona chia, potem wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu tak, aby nie wrzało, ma się jedynie podgrzać. Po chwili dodajemy kakao oraz miód. Wszystko mieszamy. Po około 10 minutach owsiankę przekładamy do miseczki i dekorujemy naszymi ulubionym owocami. Mogą być truskawki, borówki albo maliny.

Ciastka owsiane bezglutenowe – przepis.

Paczka płatków owsianych bezglutenowych
Pół szklanki wody
100 gramów miodu (obojętnie jakiego rodzaju)
200 gramów łuskanego słonecznika
200 gramów rodzynków
200 gramów orzechów włoskich

Wykonanie tych ciasteczek nie wymaga wielkiego wysiłku. Płatki należy rozdrobnić, podobnie jak orzechy. Następnie łączymy wszystkie suche składniki razem i mieszamy, w kolejnym kroku dodajemy wodę i miód żeby mogły się połączyć. Wszystko mieszamy aż do utworzenia się spójnej masy. Potem formujemy kuleczki i umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy nasze ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Nie jest to przepis, którego musimy się ściśle trzymać, możemy dać się ponieść wyobraźni i dodawać do masy, co nam się podoba i co lubimy. Aktualnie ludzie przechodzą na dietę bezglutenową i poszukują różnych przepisów, w których nie występuje ten element. Na pewno takie ciasteczka ich zadowolą.