Ciasto z patelni

Przepis na pyszne ciasto owocowe z patelni

Czy można upiec ciasto na zwykłej patelni? oczywiście, że tak.Dla wielu osób upieczenie czegokolwiek wiąże się z użyciem piekarnika. Nic bardziej mylnego, bowiem patelnia równie dobrze zastąpi niejeden piekarnik w twojej kuchni. W internecie jest mnóstwo przepisów na tego typu ciasta, ze względu, na szybkość jego wykonania. Nie trzeba czekać, aż ciasto nam wyrośnie, albo martwić się, że nam najprościej opadnie w piecu. Późna jesień jest teraz idealną porą do wykorzystania sezonowych, świeżych owoców takich jak: śliwka, borówka,jeżyna, winogrona, czy nasze pospolite, polskie jabłka.

 

W zasadzie ciasto z patelni możemy robić przez cały rok, szczególnie latem, kiedy dostęp świeżych owoców jest największy. Dla mnie sprawdzonym i smacznym przepisem będzie tym razem propozycja na ciasto ze śliwkowo- jogurtowe z patelni bez używania piekarnika. Śliwki możemy kupić na bazarze, a jeżeli ktoś ma swoje, to takie z naszego ogródka, będą smaczniejsze. Śliwka to idealny sezonowy owoc, które świetnie sprawdzi się do przygotowania jesiennych ciast, ponieważ szybko się nie rozpadną podczas pieczenia, dodatkowo przy tym, nie puszczą soku i nadadzą orzeźwiającą nutę smakową. Zaletą ciasta z patelni jest z pewnością fakt, że nie wymaga ono włączenia piekarnika, gdy ma się ochotę na ciasto, a to jest ważne, jeżeli zależy nam na czasie. Najważniejszą zaletą tego typu przepisów jest zdecydowanie czas przygotowania, gdyż czas „pieczenia” ciasta na patelni nie przekracza zazwyczaj 30 minut. Po za tym nie wszyscy posiadają w domu piekarnik (mowa tu np: o studentach), a często mają chęć na tego typu przekąskę.

Ciasto jogurtowe ze śliwkami jest bardzo smaczne, a przy tym lekkie i puszyste.

Poniżej przedstawiam składniki, jakie będą nam potrzebne do użycia naszego ciasta z patelni.

2 jajka

5 łyżek cukru

125 ml jogurtu greckiego

1 łyżka cukru wanilinowego

1 szklanka mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1,5 łyżeczki soli

odrobina oleju

150 g śliwek wcześniej oprószonych mąką pszenną

olej do posmarowania patelni

cukier puder do posypania ciasta z patelni

Przygotowanie krok po kroku:

Jajka należy ubić razem z cukrem oraz cukrem wanilinowym na puszystą, lekką i dobrze napowietrzoną masę. W trakcie ubijania należy stopniowo dodawać do ciasta po jednej łyżce jogurtu greckiego oraz wlać odrobinę oleju. Następnie dodajemy przesianą z proszkiem do pieczenia mąkę pszenną, oraz śliwki oprószone mąką pszenną, wszystko razem należy ostrożnie wymieszać drewnianą łyżką. Naszą gotową masę przekładamy na natłuszczoną patelnię, najlepiej teflonową. Wyrównujemy powierzchnię i szczelnie przykrywamy patelnię pokrywką bez otworu. Ciasto pieczemy na patelni na bardzo małym ogniu przez około 15 minut albo do metody „suchego patyczka”. Ważne jest, aby ciasto nie miało zrumienionego spodu. Gdy nasz placek będzie prawie suchy na wierzchu, należy go odwrócić. Patelnie przykrywamy dużym talerzem, odwracamy i następnie zsuwamy ciasto ponownie na patelnię. Pieczemy jeszcze przez następne 10 min. pod pokrywką. Gotowe ciasto przekładamy na talerz, oprószamy cukrem pudrem i jest już gotowe do zjedzenia.