Tort urodzinowy dla początkujących – tort bez pieczenia oreo

Impreza urodzinowa to dla wielu osób jedno z najważniejszych wydarzeń w roku. Warto zadbać aby celebrowanie upływających lat i świętowanie w gronie najbliższych miało odpowiednią oprawę. Najważniejszym elementem uroczystości jest oczywiście tort. Ten smaczny specjał będzie też świetnym prezentem od serca, jeśli kolejną wiosnę obchodzimy nie my, lecz ktoś z naszych przyjaciół czy rodziny.
Wykonanie go wcale nie musi być trudne, nawet jeśli daleko nam do wykwalifikowanego cukiernika.

Ale ja nie umiem piec!

Otóż… Nie musisz. Do przygotowania tortu nie będzie potrzebny piekarnik. W cukierniach coraz częściej można spotkać torty bez pieczenia. Są one stosunkowo drogie, na szczęście bez problemu wykonamy go w domu.
Do zrobienia na pewno potrzebne będą lodówka i blacha do pieczenia, a smak i wygląd ogranicza tylko nasza kreatywność.

Skąd wziąć przepis?

Internet to kopalnia sprawdzonych receptur na torty bez pieczenia. Ich smaków i rodzajów powstało już tyle, że ciężko opisać każdy z nich.
Ogólnie rzecz biorąc bazują one na masie serowej lub śmietankowej z dodatkiem żelatyny. To właśnie ona sprawia, że ciasto bez problemu tężeje w lodówce i długo utrzymuje swoją formę.

Jaki smak wybrać?

To wszystko zależy od naszych upodobań, jednak musimy brać też pod uwagę gości. Bardzo popularne są torty o smakach odpowiadających dostępnym na rynku, popularnym batonikom lub cukierkom. Najbardziej uniwersalne połączenie to kakao i śmietanka. Smakuje zarówno małym i dużym. Ciekawą propozycją jest tort bez pieczenia oreo. Możemy do niego użyć gotowych ciasteczek co znacznie przyspieszy pracę.

Kolorowe dodatki

Jeśli „gołe” ciasto jest dla nas za mało odświętne, dobrym pomysłem będzie dodanie do niego malin, truskawek lub borówek. Owoce jagodowe będą najlepszym wyborem, ponieważ długo utrzymują swoją formę, nawet w ciepłe dni. Polecany przez wiele osób tort bez pieczenia oreo będzie się idealnie komponował także z dodatkową warstwą galaretki lub posypką z pokruszonych ciasteczek o tej samej nazwie.

Jak widać, wcale nie są nam potrzebne specjalistyczne szkolenia cukiernicze czy kursy, aby w naszej kuchni wyczarować coś fantastycznego.
Każdy przepis można również z łatwością przerobić na wersję „fit”.
Tort na zimno to doskonała propozycja szczególnie na imprezy pod chmurką podczas upalnych, letnich miesięcy. Warto też wspomnieć, że jest on bardzo łatwy w transporcie, bo nie jest zbyt wysoki (oczywiście możemy zrobić również piętrowy, dokładając kolejne warstwy).