Ciasto Biedronka to świetny deser, zwłaszcza latem kiedy mamy dostęp do słodziutkich, świeżych truskawek. Zrobienie go oznacza trochę siedzenia w kuchni, jednak jest to warte smaku pysznego biszkoptu, lekkiego kremu i słodkich truskawek.
Wystarczy tylko iść za przepisem, by zrobić pyszne ciasto wyglądające jak urocza biedronka.
Do przygotowania ciasta biedronka ze świeżymi truskawkami potrzebujemy :
Na biszkopt :
- 6 jajek,
- ⅔ szklanki cukru,
- dwie łyżki cukru waniliowego,
- ⅔ szklanki mąki pszennej,
- cztery łyżki mąki ziemniaczanej,
- pięć łyżek oleju.
Do kremu :
- 700 ml śmietany 36%,
- 400 gram serka homogenizowanego naturalnego,
- 6-7 łyżek cukru pudru.
Poza tym potrzebujemy :
- 2 galaretki truskawkowe – wiśniowe też ujdą,
- 600 ml gorącej wody,
- 250 gram dżemu truskawkowego,
- 300 gram truskawek,
- 70 gram białej czekolady,
- ⅓ szklanki wody z cytryną.
Przygotowanie
Zaczynamy od zrobienia biszkoptu. Rozbijamy jajka oddzielając białka od żółtek. Białka przelewamy do miski i ubijamy mikserem. Gdy zaczynają się pienić dodajemy cukier i robimy sztywną pianę. Do piany dodajemy żółtka i na mniejszych obrotach miksera miksujemy.
Przesiewamy mąkę – pszenną i ziemniaczaną. Mieszamy je razem i dodajemy stopniowo do piany, miksując na najmniejszych obrotach.
Blachę o wymiarach 22×33 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy do niej ciasto.
Nagrzewamy piekarnik do 160 stopni i wkładamy blachę. Pieczemy około 45 minut.
Jeśli po tym czasie mamy suchy patyczek wyciągamy, lekko stukamy blachą o blat i odstawiamy do całkowitego wystudzenia.
Dopiero po wystudzeniu wyciągamy biszkopt z blachy. Przekrawamy na dwie połowy, otrzymując dwa placki. Spodni zostawiamy, za to w górnym wycinamy kółka, które potem będą kropkami biedronki. Kółka można wyciąć odpowiednią foremką lub szklanką, kieliszkiem.
Następnie zajmujemy się kremem.
Schłodzoną śmietankę wlewamy do miski. Dodajemy cukier i ubijamy aż mieszanina zgęstnieje. Następnie dodawaj stopniowo serek homogenizowany i miksuj do uzyskania gładkiego kremu bez grudek.
Teraz wracamy znów do biszkoptu. Jego spód nasącz lekko wodą z cytryną. Po biszkopcie rozprowadź dżem truskawkowy i na niego połóż warstwę kremu. Pamiętaj, by odłożyć kilka łyżek. Następnie połóż kilka plasterków truskawek po kremie i przykryj drugą warstwą kremu.
Na to połóż biszkopt z wyciętymi otworami. Jego również nasącz wodą z cytryną. Połóż na niego krem, omijając otwory.
Posyp całość wiórkami białej czekolady.
Teraz czas przygotować galaretki. Rozpuść je w gorącej wodzie. Odstaw do wystudzenia, jednak nie pozwól by całkowicie stężały. Zanim to zrobią do “kropek” włóż świeże truskawki – jedną lub połówkę przy dużej truskawce – na kropkę. Zalej je galaretką i wstaw do lodówki, by całość stężała – zarówno galaretki jak i krem. Ciasto Biedronka ze świeżymi truskawkami gotowe.