Duet wypieczonego wafelka i soczystej galaretki to niebanalne połączenie, które urozmaici nie jedno spotkanie towarzyskie w ogrodzie! Tak, ta przekąska doskonale sprawdzi się w środku lata, ponieważ nie tylko doda odrobinę słodyczy kawie, czy herbacie, ale i jest to niewielki, niskokaloryczny „dietetyczny grzeszek”. Świetnie sprawdzi się również, jako podwieczorek zabrany na piknik w terenie! O czym mowa? O połączeniu znanym od lat, czyli….andrut z galaretką!!!
Niejeden smakosz i wielbiciel słodkości, zna ten przepis. Nic w tym dziwnego, bowiem takie smakołyki serwowały już nasze babcie i prababcie. Zazwyczaj wafelek smarowany był domową konfiturą, dżemem lub miodem, a także ze śmietaną. My jednak chcemy zaproponować Wam połączenie z galaretką!
Czego zatem potrzebujemy? Oto lista niezbędnych składników na andrut z galaretką:
-1 szklanka cukru (może być też inne słodzidło, np.: stewia, ksylitol)
-400 g śmietany 18%
-opakowanie wafli (same suche andruty bez nadzienia)
-2 opakowania galaretki o wybranym smaku, np.: wiśniowej, czy cytrynowej
Sposób wykonania:
1. Do niewielkiego garnuszka przekładamy: masło, cukier oraz śmietanę. Wszystko razem mieszamy na niewielkim ogniu, czekając aż wszystkie składniki rozpuszczą się i stworzą jednolitą całość.
2. Zdejmujemy garnuszek z ognia. Wsypujemy wybraną galaretkę i energicznie mieszamy, aby proszek się rozpuścił. Odstawiamy do przestygnięcia.
3. Zaczynamy formować andrut z galaretką! W tym celu na przemian układamy na siebie: wafel, smarujemy masą galaretkową i przykrywamy następnym wafelkiem. Tę czynność powtarzamy tak długo, dopóki nie skończą nam się niezbędne składniki.
4. Tak uformowany, wafelkowy torcik, dociążamy jakimś talerzem, albo miseczką, aby całość lepiej związała. I odstawiamy na jakiś czas do lodówki.
5. Gdy wafelki z galaretką będą już gotowe, wyjmujemy je z lodówki. Za pomocą dużego, ostrego noża dzielimy je na mniejsze, pojedyncze batoniki.
Taką przekąskę najlepiej spożyć w tym samym dniu, co jest wykonana! Podawać z domowym kompotem, herbatą, albo kawą.