Wysokie spożycie owoców i warzyw jest korzystne w zapobieganiu np. nowotworom, chorobom układu krążenia, wysokiemu ciśnieniu krwi, otyłości i cukrzycy. Owoce i warzywa zawierają szereg substancji, które mają działanie zapobiegające chorobom i nie można ich zastąpić dużymi dawkami pojedynczych substancji w postaci tabletek lub proszku.
Zarówno nowotwór, jak i choroba sercowo-naczyniowa rozwijają się przez długi czas. Przyzwyczajenie się do jedzenia dużej ilości owoców i warzyw we wczesnym wieku jest ważne, ponieważ zapobiega rozwojowi tych chorób, a także dlatego, że stanowi podstawę dobrych nawyków żywieniowych.
Zaleca się każdemu spożywanie co najmniej 5 porcji owoców, jagód i warzyw dziennie. Postępując zgodnie z zaleceniami, można zapobiec 10-15% chorób układu krążenia i nowotworów związanych z dietą. Zalecenie prawie podwaja obecne spożycie. Zwiększenie dostępności owoców i warzyw, w tym w szkołach, przedszkolach, wszelkiego rodzaju stołówkach, takich jak sale konferencyjne i sklepy spożywcze, jest ważnym elementem – i warunkiem wstępnym – osiągnięcia tego celu.
Na co wpływają owoce i warzywa w codziennej diecie?
Zdrowe warzywa i owoce są ważne w codziennej diecie, ponieważ zawierają dużo witamin, minerałów i błonnika, ale jednocześnie dostarczają mało tłuszczu i energii. Oznacza to, że owoce i warzywa dostarczają organizmowi wielu cennych składników odżywczych, których potrzebujemy, bez jednoczesnego dodawania dużej ilości energii i tłuszczu, których na ogół dostarczamy zbyt dużo w naszej diecie.
Owoce i warzywa przyczyniają się do:
10% spożycia wapnia
15% spożycia żelaza
40% dziennego spożycia kwasu foliowego
45% spożycia błonnika
90% spożycia witaminy C.
35% spożycia witaminy A.
Owoce i warzywa urozmaicają posiłek, cieszą oko swoimi rozmaitymi kolorami, a tym samym zwiększają przyjemność z jedzenia.
Ile powinienem zjeść?
Spożywaj co najmniej pięć porcji owoców, jagód i warzyw dziennie. Połowa powinna być warzywami. Najlepiej jeść różne odmiany owoców, jagód i warzyw. Jedz pomidory, cebule, por i czosnek. Nie zapominaj też o jedzeniu świeżych, surowych, konserwowanych, mrożonych lub poddanych obróbce cieplnej owoców, jagód i warzyw.
Co to jest jedna porcja?
Jedna porcja to: 100 gramów = garść.
W przypadku małych dzieci porcje są zredukowane do garści dziecka.
Czy żywność nadal zawiera składniki odżywcze?
Każdy, kto jest zdrowy i spożywa różne zwykłe pokarmy, nie potrzebuje suplementów innych niż olej z wątroby dorsza (omega 3), a także kwas foliowy dla kobiet w ciąży. Mit, że żywność, a zwłaszcza owoce i warzywa, nie zawierają już witamin, nie jest zakorzeniony w rzeczywistości.