Naleśniki to danie znane na całym świecie. Doczekało się wiele różnych kombinacji przepisów oraz propozycji ich podania. W zależności od strefy geograficznej, upodobań smakowych czy pory dnia mogą być serwowane na słodko lub wytrawnie. Słodkie naleśniki są preferowane jako opcja śniadania szczególnie lubiana przez dzieci. Naleśnik na słono sprawdza się jako danie obiadowe bądź w formie obiado – kolacji. Naleśniki w takiej postaci mogą być odsmażane oraz zapiekane, nadziewane na sucho lub z sosem a także w formie krokietów obtoczone w bułce tartej i smażone na tłuszczu.
Składniki potrzebne do zrobienia naleśników:
- mąka
- woda gazowana
- mleko
- jajko
- tłuszcz do smażenia (olej lub masło)
- sól
Składniki na farsz do naleśników
Do środka naleśników słodkich można dodać:
- dżem,
- serek waniliowy,
- konfitury,
- owoce,
- domowy krem kakaowy z bananów i awokado przypominający popularną nutellę.
Naleśniki na słono można podawać nadziewane szpinakiem z serem feta i czosnkiem, pieczarkami i serem żółtym, mięsem i sosem, pastą pomidorową z cukinią, mięsem mielonym z przyprawami, mieszanką warzyw chińskich z grzybami mun, po meksykańsku z fasolką, z łososiem, tuńczykiem, z brokułami.
Opcje podania naleśników:
Naleśniki na słono można podawać nadziewane warzywami, mięsem albo serem. Do polania gotowych, zawiniętych w rurki, krokiety bądź kopertę sprawdzą się wszystkie sosy gęste. Wykończenie dania może stanowić odrobina drobno startego parmezanu i listek zielonego, świeżego zioła np. bazylii. Naleśnik na słono można również podawać z kleksem kwaśnej, gęstej śmietany a także zapiekane w naczyniu żaroodpornym i posypane serem żółtym.
Ciekawa opcją są naleśniki kolorowe, które można zrobić za pomocą dodania do ciasta zmiksowanych warzyw, np. szpinaku w celu uzyskania zielonych naleśników. Takie kolorowe wytrawne placki można posmarować śmietankowym serkiem i zawinąć do środka surowe warzywa i łososia a następnie pokrojone na krążki mogą być podawane jako przekąska a także jako śniadanie do szkoły lub pracy.