Pyszne drożdżówki

Chyba każdy z nas uwielbia drożdżowe bułeczki, które codziennie możemy smakować z innymi dodatkami, owocami, serem, czy też budyniem. Możemy je osłodzić pyszną kruszonką, lukrem czy też po prostu cukrem pudrem. W końcu w każdej odsłonie taka bułeczka jest pyszna. Jednak czy na pewno jest zdrowa według specjalistów prowadzących blogi kulinarne? Może warto spróbować innej odsłony tego pysznego deseru czy świetnej alternatywy dla drugiego śniadania do szkoły. Coraz częściej w licznych przepisach proponowane nam są bułki drożdżowe bez jajek. tak wykonany deser jest nadal pyszny i delikatny orz zyskuje na lekkości. Może warto przygotować tego typu bułeczki samodzielnie w domu? Ale jak je wykonać?

Bułeczki be jajek?

Wiele osób zastępuje jajka w cieście kruchym kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym. Jednak jak jest w przypadku ciasta drożdżowego? Otóż w tym przypadku w wielu przepisach proponowane jest użycie roztopionego masła w większej niż zwykle ilości, oczywiście może to być również masło roślinne. Tradycyjne ciasto drożdżowe wykonujemy według klasycznego przepisu pomijając jajka, zamiast których wcześniej dodajemy roztopione masło i dokładnie zagniatamy ciasto, które nadal zachowuje swoje charakterystyczne cechy i pięknie rośnie. Tak przygotowane bułeczki możemy dowolnie urozmaicić sezonowymi owocami czy też makiem, w zależności od naszych upodobań, w końcu każdy z nas ma swoje własne preferencje względem tego właśnie wypieku. Same bułeczki pieczemy przez kwadrans w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Bułki drożdżowe bez jajek najlepiej smakują zaraz po upieczeniu jeszcze na ciepło. Warto wypróbować taki przepis w naszym domu, ponieważ może on wejść na stałe do naszego menu.
Jak widać przygotowanie tego rodzaju wypieku wcale nie jest trudne i każdy z na może go wykonać we własnym domowym zaciszu, żeby wypróbować, czy na pewno odpowiadają one naszemu gustowi. Być może rezygnacja w naszej kuchni z dużej ilości jajek wyjdzie nam tylko na dobre i zdecydujemy się na taki krok.