Dlaczego lubimy jeść słodycze?

Słodycze uwielbiają wszyscy, niezależnie od wieku, płci czy szerokości geograficznej. Lubimy słodki smak i nie ma w tym nic złego. Jednak bardzo ważny jest umiar w spożywaniu cukru. Aktualnie pokutuje przekonanie, że cukier jest trucizną i powodem wielu chorób. Jest w tym jakaś część prawdy jednak nie do końca ponieważ to nie cukier sam w sobie jest trucizną tylko jego nadmiar. Nikt nie spożywa samego cukru łyżeczkami a mimo wszystko zdarza się bardzo często, że jest go za dużo w organizmie.

Nadmiar cukru w organizmie

Dlaczego w naszym organizmie pojawia się nadmiar cukru? Otóż tak się składa, że wcale nie musimy jeść słodyczy aby spożywać cukier. Znajduje się w wielu produktach spożywczych i pod różnymi nazwami, często jest także ukryty. Producenci żywności dodają do swoich produktów wiele różnych substancji słodzących. Mogą to być m.in. syrop glukozowo – fruktozowy, fruktoza, mannitol, glukoza, xylitol, syrop glukozowy, aspartam i wiele innych.

Zdrowe słodycze

Słodycze zawierają w swoim składzie cukry proste, sztuczne barwniki, tłuszcze utwardzone i wiele innych szkodliwych substancji. Zdrowe słodycze to przede wszystkim słodkie produkty bez szkodliwych substancji. Słodycze te posiadają prosty skład, zrobione są na bazie owoców świeżych, suszonych lub liofilizowanych. Zawierają w swoim składzie o wiele mniej cukru a mimo to są słodkie i smaczne. Swój słodki smak zawdzięczają naturalnym słodkim substancjom takim jak np. daktyle, miód stevia, syrop klonowy czy cukier trzcinowy.

Po mimo, że wszyscy lubimy słodkie potrawy to prawdą jest również, że można się odzwyczaić jeść słodycze. Im mniej ich spożywamy pod różna postacią tym nasz organizm mniej ich potrzebuje. Z kolei analogicznie działa to również w drugą stronę im więcej cukru spożywamy w codziennej diecie tym bardziej mamy na niego ochotę. Przykładowo jeżeli ktoś przestaje słodzić na jakiś czas herbatę, którą spożywa codziennie to po kilku miesiącach jego organizm się odzwyczaja. I słodka herbata przestaje smakować ponieważ wydaje się za słodka.