Przed rozpoczęciem poszukiwań idealnej kawy dla siebie, należy podjąć decyzję, jaką formę ziaren się preferuje – ziarnistą czy mieloną. Warto wiedzieć, który rodzaj sprawdzi się, w jakim przypadku. Dowiedz się, czym różnią się obie opcje oraz oceń, która z nich będzie dla Ciebie lepsza.
Na co zwrócić uwagę przy zakupie kawy?
Zestawienie kawy ziarnistej i mielonej to jedna z pierwszych rzeczy, jaką należy zrobić przed zakupem produktu pobudzającego. W trakcie dokonywania wyboru dobrze jest zastanowić się, jakie oczekiwania ma się co do danej mieszanki. Należy wziąć pod uwagę takie czynniki, jak:
- metoda przygotowywania kawy,
- czas, jaki przeznacza się na parzenie,
- cena produktu,
- jakość parzonego napoju.
Te kwestie mają wpływ na to, który produkt sprawdzi się lepiej w danej kuchni. Niezależnie od podjętej decyzji, istotną rzeczą, o której trzeba pamiętać, jest zakup wysokiej jakości produktu. Zarówno kawa ziarnista, jak i mielona, powinna być jak najlepsza. Takie produkty można znaleźć w sklepie Cafe Silesia. Są one sprowadzane wyłącznie od sprawdzonych i cenionych na całym świecie producentów, co wpływa na jakość przygotowywanych esencji. W ofercie Cafe Silesia każdy miłośnik kawy znajdzie produkt dla siebie – zarówno wielbiciele mniej intensywnych odmian, jak i osoby stawiające na wyrazisty i mocny smak.
Kawa mielona czy ziarnista?
Kawa ziarnista
Każdy miłośnik kawy, który ma do czynienia z przygotowywaniem tego napoju przez dłuższy czas, sięga ostatecznie po produkty ziarniste. Profesjonaliści podkreślają bowiem, iż świeżo zmielone mieszanki pozwalają na wydobycie największej ilości aromatu. Dzięki pełnym ziarnom można również dostosowywać stopień rozdrobnienia, co jest przydatne w przypadku osób, korzystających z wielu metod parzenia esencji. Należy podkreślić, iż korzystanie z kawy ziarnistej wymaga posiadania młynka. Obecnie istnieją sprzęty, które umożliwiają łatwe, szybkie i bezproblemowe mielenie ziaren.
Kawa mielona
Produkty mielone są alternatywą dla kawy ziarnistej. Przygotowanie z nich napoju nie wymaga dużo pracy. Zazwyczaj mieszankę wystarczy zalać wodą lub wsypać do odpowiedniego urządzenia i rozpocząć proces parzenia. Należy jednak mieć na uwadze, iż kawa mielona bardzo szybko traci swoje właściwości i ulega zawilgoceniu. To powoduje, że uzyskiwany za jej pomocą napój traci na jakości i nie jest tak aromatyczny, jak ten, który przygotowuje się ze świeżo mielonych ziaren. Jest to jednak opcja idealna do podróży czy osób, które nie mają zbyt wiele czasu na przyrządzenie ulubionego napoju.