Okres jesienno-zimowy to idealny czas na rozgrzewające napoje. Jeśli i Ty poszukujesz ciekawej propozycji, która umili Twój dzień — obok pierniczkowego latte nie możesz przejść obojętnie! Jakie składniki będą potrzebne do jego przygotowania? Jak zrobić ten wyjątkowy napój? Sprawdź!
Kilka słów o piernikowej kawie
Kawa piernikowa to prosty i pełen aromatu napój, który przypadnie do gustu każdemu, kto lubi pierniki! Sam proces przygotowania nie jest skomplikowany, co więcej — może przynieść ogrom radości i frajdy.
Warto pamiętać, że dobra kawa piernikowa nie może powstać bez wysokiej jakości kawy. Chodzi tu przecież o wydobycie całego bogactwa smaku, który będzie idealnie korespondować z mlekiem oraz słodko-pikantnymi przyprawami korzennymi. Drugim, równie istotnym składnikiem jest mleko lub napój roślinny. Szczególne znaczenie będzie mieć jego odpowiednie spienienie. Możesz do tego użyć ręcznego lub automatycznego spieniacza — obydwa urządzenia zagwarantują oczekiwane rezultaty!
Przedstawiony poniżej przepis to świetna inspiracja. Jeśli nie chcesz, nie musisz się go sztywno trzymać! Możesz poeksperymentować z ilością przypraw, syropami, czy napojami roślinnymi. To samo dotyczy mleka oraz kawy. Być może lubisz mocną kawę, albo wręcz przeciwnie — słabą, z dużą ilością mleka. Wybór należy do Ciebie!
Pierniczkowa latte — przepis
Przedstawiamy przepis na pierniczkową latte, który złapie Cię za serce! Oto składniki, których będziesz potrzebować:
- 200-300 ml mleka, w zależności od potrzeb
- 50-100 ml espresso, w zależności od potrzeb
- bitą śmietanę
- łyżkę lub dwie łyżki cukru
- pół łyżeczki cynamonu
- półtora łyżeczki imbiru mielonego
- szczyptę gałki muszkatołowej
- strąk kardamonu
- 2 goździki
- kakao lub czekoladę
Składniki te można dowolnie modyfikować. Jeśli nie posiadasz kardamonu, możesz z niego zrezygnować. To samo dotyczy goździków. Dobrym dodatkiem może okazać się także syrop piernikowy, jednak nie jest on niezbędny i latte świetnie wyjdzie również bez niego!
Przygotowanie pysznego latte rozpocznij od podgrzania ok. 100 ml mleka. Dodaj do niego wszystkie przyprawy wraz z cukrem i wymieszaj. Pozostałą część mleka spień przy pomocy spieniacza, ekspresu lub french pressa. Jeśli nie posiadasz żadnego z tych urządzeń, wystarczy, że przelejesz mleko do słoika i będziesz potrząsać, aż do uzyskania pożądanego efektu. W tym czasie zaparz również espresso. To od Ciebie zależy, czy będzie to kawa w kapsułkach, czy może zwykła, sypana. Wybierz tę, która najlepiej odpowiada Twoim kubkom smakowym.
Następnie przelej espresso do ulubionego kubka lub szklanki do kawy. Wlej mleko z przyprawami i wymieszaj. Dodaj spienione mleko, a na końcu bitą śmietanę. W zależności od Twoich preferencji górę napoju możesz posypać kakao, lub potartą czekoladą. Pamiętaj, że napój ten możesz dowolnie modyfikować. Najważniejsze, żeby Tobie smakował — mamy nadzieję, że tak właśnie jest!