Przepis na czekoladową owsiankę oraz bezglutenowe ciasteczka owsiane

Owies jest rośliną uprawną, która w przeszłości dziko rosła zwłaszcza w okolicach morza śródziemnego. Obecnie nadal tam występuje. W Polsce owies jest trzecim, co do wielkości zbożem uprawnym, wyprzedzają go jedynie pszenica oraz żyto. Owies rośnie w różnych warunkach klimatycznych, nie wymaga specjalnych udogodnień. Produkuje się z niego pasze dla zwierząt, ale także żywność dla ludzi, na przykład popularne płatki. Ponadto to zboże posiada wiele walorów prozdrowotnych wzmacniających nasz organizm. W jego składzie mieści się sporo cennych węglowodanów, przyswajalne białko i tłuszcz. Poza tym w zbożu znajdują się składniki mineralne takie jak wapń, żelazo, cynk, potas, magnes i fosfor – tego ostatniego jest najwięcej. Oprócz tego występują też witaminy z grupy B oraz kwas foliowy. To wszystko sprawia, że produkty z owsa cieszą się coraz większą sławą. Dlatego warto sięgnąć po kilka receptur, między innymi na owsiankę albo ciastka owsiane bezglutenowe przepis.

PŁATKI OWSIANE I ICH WARTOŚĆ ODŻYWCZA

Wartość energetyczna (w 100 g) – 366 kcal
Tłuszcz – 7 g
Węglowodany – 54 g
Białko – 13 g

PRZEPIS NA CZEKOLADOWĄ OWSIANKĘ

100 gramów płatków owsianych
200 wody
1 łyżka kakao
1 łyżka nasion chia
1 łyżka miodu
Ulubione orzechy
Ulubione owoce

Do garnka wsypujemy płatki, orzechy i nasiona chia, potem wlewamy wodę i gotujemy na małym ogniu tak, aby nie wrzało, ma się jedynie podgrzać. Po chwili dodajemy kakao oraz miód. Wszystko mieszamy. Po około 10 minutach owsiankę przekładamy do miseczki i dekorujemy naszymi ulubionym owocami. Mogą być truskawki, borówki albo maliny.

Ciastka owsiane bezglutenowe – przepis.

Paczka płatków owsianych bezglutenowych
Pół szklanki wody
100 gramów miodu (obojętnie jakiego rodzaju)
200 gramów łuskanego słonecznika
200 gramów rodzynków
200 gramów orzechów włoskich

Glutamina - https://www.doulama.pl - Glutamina

Wykonanie tych ciasteczek nie wymaga wielkiego wysiłku. Płatki należy rozdrobnić, podobnie jak orzechy. Następnie łączymy wszystkie suche składniki razem i mieszamy, w kolejnym kroku dodajemy wodę i miód żeby mogły się połączyć. Wszystko mieszamy aż do utworzenia się spójnej masy. Potem formujemy kuleczki i umieszczamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Wkładamy nasze ciasteczka do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20-25 minut. Nie jest to przepis, którego musimy się ściśle trzymać, możemy dać się ponieść wyobraźni i dodawać do masy, co nam się podoba i co lubimy. Aktualnie ludzie przechodzą na dietę bezglutenową i poszukują różnych przepisów, w których nie występuje ten element. Na pewno takie ciasteczka ich zadowolą.