Jak przyozdobić tort? 4 szybkie sposoby. Ozdoby z kremu na tort

Ciepłe miesiące sprzyjają organizowaniu spotkań towarzyskich. Często oprócz grillowanych potraw serwowane są różnego rodzaju słodkości, w tym torty. Te domowej roboty są uniwersalne, i pasują na każdą okazję. Jak sprawić, aby nasze wypieki były rozkoszą nie tylko dla podniebienia gości, ale również cieszyły oko i były ozdobą stołu? Mamy na to 4 szybkie sposoby:

Świeże owoce

Maliny, borówki i truskawki, choć najsmaczniejsze w sezonie, w marketach dostępne są cały rok. Ich intensywne kolory i soczystość idealnie skomponują się z jasnym kremem o słodkim smaku. Owoce jagodowe są najpopularniejsze, ale dobrze sprawdzą się też fantazyjnie pokrojone jabłka, kiwi czy winogrono. Możemy też zaskoczyć gości bardziej egzotyczną propozycją, i użyć przykładowo smoczych owoców. Mają one bardzo ciekawy przekrój. Świeże, owocowe dodatki możemy niedbale rozsypać po powierzchni tortu, przerobić na kolorową polewę lub galaretkę.

Żywe kwiaty

To stosunkowo nowy trend, jeśli chodzi o ozdabianie wypieków, potrafią jednak przemienić w dzieło sztuki każde ciasto. Pięknie wkomponowane w ozdoby z kremu na tort wyglądają bardzo elegancko i sprawdzą się przy bardziej uroczystych wydarzeniach. Pasują do biszkoptów nasączonych słodkimi likierami. Wybór jest ogromny, najczęściej używane są róże, lawenda czy malwa. Przed użyciem sprawdźmy czy kwiat, którym chcemy ozdobić tort, jest na pewno jadalny. Warto też pamiętać, że niektóre gatunki są dosyć gorzkie w smaku. Użyjmy wtedy słodkiego kremu.

Kremowe dekoracje

Ozdoby z kremu na tort są najpopularniejszym sposobem na upiększenie wypieków, ale stwarzają praktycznie nieskończoną ilość możliwości: kremowe różyczki, ozdobne żłobienia czy nawet napisy we wszystkich kolorach tęczy. Nie musimy przygotowywać osobnego kremu, wystarczy użyć barwników spożywczych aby nasze dekoracje były niepowtarzalne.

Gotowe słodycze

Popularne szczególnie w tortach o nowoczesnym wyglądzie. Możemy użyć czekoladek, małych batoników, a jeśli wśród gości są dzieci, to z pewnością ucieszą się na widok ozdób z żelek czy cukrowych pianek. Ten rodzaj dekoracji wygląda szczególnie ciekawie jeśli połączymy go z polewą i dołożymy ozdoby z kremu na tort

Decydując się na konkretny rodzaj zdobienia, powinniśmy brać pod uwagę okoliczności imprezy, wiek gości oraz oczywiście preferencje smakowe. Warto też odpowiednio komponować smaki; do słodkich tortów dodajmy kwaśne i soczyste dodatki, a te owocowe możemy ozdobić słodkim kremem lub słodyczami.