Produkcja wina z porzeczek nie jest skomplikowana, ale jest nieco trudniejsza niż wytworzenie wina domowego gronowego. Poznaj przepis na rozgrzewające, pyszne wino z porzeczek czerwonych.
Przepis na wino z porzeczek czerwonych – składniki
- 10 kilogramów porzeczek czerwonych – w sezonie zapłacisz za nie grosze
- 15,5 litra wody
- 7,7 kilograma cukru
- drożdże winne – do wyrobu wina domowego nie wolno używać zwykłych drożdży, drożdże winne są podstawą niezbędną do tego, aby wino w ogóle powstało, chociaż istnieją też przepisy na trunki, do których nie trzeba drożdży, ale takie wina nie mają zbyt dużej mocy i są bardziej syropami
- 5 g fosforanu amonowego
Jeśli dasz inne proporcje, możesz otrzymać mocniejszy trunek lub słabszy. Jeśli dasz więcej cukru, a mniej wody, uzyskasz wino z porzeczek czerwonych o większej mocy procentowej.
Przygotowanie wina z porzeczek czerwonych:
- Umyj owoce i osusz je. Następnie rozgnieć dłonią owoce i włóż je do balona lub pojemnika fermentacyjnego. Pamiętaj, żeby dokładnie oczyścić owoce, ponieważ jeśli do nastawu dostaną się listki, może to sprawić, że wino będzie gorzkie. Dlatego też wybieraj dorodne i dojrzałe owoce.
- Do owoców porzeczek dodaj fosforan amonowy oraz przygotuj syrop cukrowy. Aby przygotować taki syrop zagotuj wodę, rozpuść w niej cukier, a następnie odstaw do ostygnięcia i zalej porzeczki z fosforanem syropem cukrowym.
- Po kilku godzinach lub po jednym dniu, porzeczki należy wycisnąć dodać do nich drożdże winne i pozostawić do fermentacji.
UWAGA: Wina z porzeczek łatwo się klarują, dlatego nie wymagają dodatkowych zabiegów fermentacyjnych. - Odstaw wino na kolejny miesiąc. Kiedy dwutlenek węgla zacznie wypychać rurkę fermentacyjną, to znak, że możesz zlać swoje wino do słoików lub butelek. Opisz butelki i naklej etykietki.
- Gotowe wino możesz trzymać w temperaturze pokojowej.
Wino z porzeczek może przydać Ci się, gdy dopadną Cię przeziębienie, katar lub kaszel. Domowe wino z porzeczki doskonale smakuje również do słodkich deserów i może być też uzupełnieniem lodów waniliowych lub serników na bazie serka waniliowego.