3 x przepis na masę do babeczek

Lubimy babeczki, ponieważ są słodkie, małe i pyszne. Każdy ma inny przepis na masę do babeczek oraz odmienne zdanie o tym, jak powinny być przyrządzane. Przecież gusta są różne, jedni wolę z nadzieniem, następni bez… Kolejną sprawą jest dobór dekoracji i prezentacji. Można powiedzieć, że co kucharz, to obyczaj. Wolimy jednak przedstawić kilka propozycji zrobienia tych muffinek, a każdy niech wybierze taki sposób jaki mu pasuje.

Przepis na masę do babeczek: WERSJA NR 1 – BABECZKI JOGURTOWE

200 gramów mąki pszennej
150 gramów cukru
50 gramów masła
Jogurt naturalny
1 jajko
Łyżka cukru wanilinowego
Łyżeczka proszku do pieczenia

  1. Jajko trzeba utrzeć z cukrem i cukrem wanilinowym. Masło musimy roztopić, a potem wystudzone wlać do utartej masy razem z jogurtem i przesianą mąką oraz proszkiem do pieczenia. Całość dokładnie wymieszać.
  2. Dalej musimy nabrać masę na łyżkę i umieszczać w wysmarowanych masłem foremkach, najlepiej po dwie łyżki do jednej foremki.
  3. Potem wstawiamy je do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy je przez 20 minut.

Przepis na masę do babeczek: WERSJA NR 2 – BABECZKI Z RABARBAREM

250 gramów rabarbaru
250 gramów mąki pszennej
200 gramów cukru
100 gramów oleju
200 ml mleka
2 jajka
2 łyżeczki proszku do pieczenia

  1. Rabarbar musimy pokroić na malutkie kawałki.
  2. Jajka ucieramy z cukrem na jednolitą masę, potem stopniowo dodajemy mąkę i proszek do pieczenia. Następnie wlewamy mleko i olej i mieszamy. Kiedy powstanie gładka masa, to wsypujemy do niej kawałeczki rabarbaru i jeszcze raz mieszamy. Przed wlaniem ciasta do form, musimy wysmarować je tłuszczem.
  3. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i umieszczamy w nim foremki z ciastem.
  4. Pieczemy przez 20 minut.

Przepis na masę do babeczek: WERSJA NR 3 – BABECZKI Z DYNIĄ

300 gramów mąki
200 gramów cukru
200 gramów dyni
150 ml oleju
100 ml mleka
2 jajka
2 łyżki cukru wanilinowego
Łyżeczka proszku do pieczenia i sody oczyszczonej
Skórka z pomarańczy

  1. Dynię musimy pokroić na małe kawałki, a następnie podgrzać ją w garnku z odrobiną wody. Kiedy zmięknie, to ubijamy ją na pure i odstawiamy do wystygnięcia.
  2. Potem trzeba utrzeć jajka z cukrem zwykłym i wanilinowym.
  3. Dodajemy do utartej masy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia oraz sodą oczyszczoną. Po chwili dolewamy mleko i olej.
  4. Wszystko trzeba dokładnie wymieszać, dopiero wtedy możemy dodać pure z dyni oraz startą skórkę z pomarańczy. Jeśli mamy ochotę, to można także dolać soku z pomarańczy.
  5. Foremki wysmarowujemy masłem i wlewamy do połowy ich wysokości ciasto.
  6. Piekarnik musi być nagrzany do 180 stopni. Babeczki powinny się piec przez co najmniej 20 minut.