Każdy lubi coś przekąsić, zarówno na imprezie, jak i w domowym zaciszu. Przekąski są doskonałym uzupełnieniem głównego menu na rodzinnym spotkaniu, dodatkową atrakcją na domowym seansie filmowym i smacznym urozmaiceniem lunchu w pracy. Przekąski mogą być słone, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by były słodkie. Szczególnie, gdy mamy gości warto zadbać o to, by to, co na stole było uniwersalne i różnorodne.
Każdy przekąsi coś słonego
Słone przekąski pasują do wielu napojów, zarówno do tych alkoholowych, jak i gorących, na przykład herbaty. Pasują do zimnych napojów, tj. oranżady, czy wody z cytryną. Są uniwersalne, co oprócz pysznego smaku jest to ich niebywałą zaletą.
Kiedy myślimy o słonych przekąskach najczęściej wyobrażamy sobie paluszki, orzeszki, chipsy…Tymczasem jest wiele innych propozycji producentów, z których warto skorzystać. I po to, by skosztować czegoś nowego, i po to, by „przepędzić” rutynę. Krakersy, mini-krakersy, nachosy lub coś, co możemy przyrządzić częściowo sami – Przysmak Świętokrzyski. Ta ostatnia propozycja, lubiana zarówno przez dzieci, jak i dorosłych, wymaga tylko dwóch rzeczy: oleju i kilku minut potrzebnych do przygotowania przekąski. Przysmak Świętokrzyski smażymy na rozgrzanym oleju i w zasadzie to wszystko, otrzymujemy słoną i ciepłą przekąskę. I ten zapach!
A może jednak coś słodkiego?
Ciasteczka, czekoladki, cukierki, batoniki, takie specjały oznaczają, że na pewno będzie słodko. Lubimy coś słodkiego do kawy. Lubimy przekąsić coś słodkiego na przyjęciu, co jest ważne, gdy uczestniczą w nim również dzieci. Ale nie musi być przewidywalnie. Przyda się element zaskoczenia.
Zaskoczyć możemy specjałami domowej roboty. Takie domowe dzieła są niepowtarzalne, bo mają wyjątkowy, indywidualny smak. Podobnie pod względem estetycznym, cieszą oko. I nie musimy mieć specjalnych umiejętności, jest wiele prostych przepisów, które z powodzeniem mogą wykorzystać osoby, które nie mają doświadczenia w domowym pieczeniu.
Niezwykle popularne są muffinki. Robi się je prosto i nie wymagają długiego przygotowywania. Składniki są na tyle uniwersalne, że każdy ma je w domu. Jajka, mąka, cukier, olej, proszek do pieczenia i mleko. Jeżeli mamy wątpliwości, czy osoby, które będą razem z nami kosztować muffinek mogą spożywać mleko z laktozą, wybierzmy mleko bez laktozy.
Coś do picia
Zimne i gorące napoje to pozycja obowiązkowa na domowej imprezie. Może być tradycyjnie, może być mniej schematycznie. Ważne, by było różnorodnie. Wiele wariantów? Jak najbardziej, zaczynając od wody (niegazowanej i gazowanej), idąc przez soki, herbatę, kawę, na alkoholu kończąc (chyba, że przyjęcie jest bezalkoholowe).
Warto pamiętać o dodatkach do kawy i herbaty, tzn. posiadać zarówno śmietankę do kawy, jak i mleko, również to bez laktozy. Dobrą propozycją jest mleko zagęszczone bez laktozy, które daje kawie wyborniejszy smak. Po za tym mleko zagęszczone bez laktozy możemy wykorzystać do innych deserów, na przykład do domowych lodów. I nie zapominajmy o tym, czym goście słodzą kawę i herbatę. Jeśli gościmy cukrzyków, niech mają do dyspozycji słodzik lub ksylitol. Taka dbałość o gości jest przecież wyrazem naszej gościnności.