Łosoś to jedna z najzdrowszych ryb ze względu na wysoką zawartość witamin, minerałów i kwasów tłuszczowych. Można ją spożywać na surowo lub po obróbce termicznej, dzięki czemu sprawdzi się do przygotowania wielu dań. Łosoś jest jednak delikatną rybą, dlatego wymaga odpowiedniego traktowania, aby nie utracił swojego smaku i wartości odżywczych. Podpowiadamy więc, jak prawidłowo smażyć łososia i czego unikać.
Wybierz odpowiedni rodzaj ryby
Sposób przygotowywania łososia zależy od tego, jaki rodzaj porcji wybierzesz. Niektóre kawałki są już poddane wstępnej obróbce termicznej, dlatego nie wymagają długiego smażenia. Porcje wędzone na zimno lub gorąco są już gotowe do spożycia i ewentualnie wystarczy je podgrzać według uznania. Łososie MOWI występują też w wersji do piekarnika, ale równie dobrze sprawdzą się podczas smażenia. To pokazuje, jak wszechstronna to ryba i na jak wiele eksperymentów kulinarnych się nadaje. Świeży łosoś występuje zazwyczaj w formie fileta lub dzwonków. Takie kawałki najlepiej nadają się do smażenia, dlatego jeżeli zamierzasz przygotować danie na patelni, staraj się wybierać surowe porcje ze skórą.
Wykorzystaj odpowiednią mieszankę przypraw
Po wybraniu odpowiedniego kawałka przyszedł czas na doprawienie. Zaletą łososia jest to, że w ogóle nie wymaga używania przypraw, gdyż nawet w wersji samodzielnej smakuje wyśmienicie. Tak naprawdę wystarczy więc lekko oprószyć go solą i pieprzem, aby podkreślić jego smak. Na stronie http://mowisalmon.pl/ znajdziesz też już przyprawione kawałki w wersji tajskiej, gruzińskiej, karaibskiej czy meksykańskiej. Są one przeznaczone do grillowania i pieczenia, ale równie dobrze sprawdzą się do podsmażenia na patelni. Możesz też przygotować autorską mieszankę przypraw w zależności od swojego gustu oraz zaleceń w przepisie. Łosoś świetnie się komponuje z chilli, pieprzem cayenne, koperkiem, bazylią i ziołami prowansalskimi. W delikatnej wersji przygotowuje się go z solą morską i sokiem z cytryny, doprawiając rybę tuż przed smażeniem.
Usmaż w prawidłowy sposób
Sekret idealnego łososia tkwi w prawidłowym smażeniu. Zbyt długie przetrzymanie ryby na patelni sprawi, że stanie się sucha i straci swoje walory smakowe. Aby mieć pewność, że filet będzie soczysty, aromatyczny i odpowiednio wysmażony, trzymaj się kilku prostych zasad:
- Tłuszcz na patelni musi być gorący i osiągnąć temperaturę między 160 a 180° Wyłożenie ryby na niedostatecznie rozgrzaną patelnię sprawi, że nasiąknie tłuszczem i rozpadnie się na kawałki.
- Do smażenia używaj dobrej jakości tłuszczu. Najlepiej sprawdzi się olej rzepakowy lub słonecznikowy.
- Łosoś, zanim trafi na patelnię, powinien mieć temperaturę pokojową i zostać odsączony z wody przy pomocy ręczników papierowych.
- Łososia smaży się skórą do dołu przez ok. 4-5 minut. Następnie wystarczy na chwilę przewrócić go na drugą stronę aż do momentu ścięcia się białka.
- Po smażeniu należy od razu zdjąć łososia z patelni i wyłożyć go na talerz, aby zatrzymać proces obróbki.
Po zdjęciu z ognia filet będzie jeszcze chwilę do siebie dochodził, dlatego nie powinno się go podawać od razu z patelni. Trzymając się tych zasad możesz być pewny, że ryba będzie idealna w smaku i odpowiednio dopieczona.