W wielu kuchniach świata, wykorzystywany jest tłuszcz, dzięki któremu można przygotować smaczne dania. Znaleźć możemy go między innymi w różnego rodzaju sałatkach, deserach, daniach pieczonych i smażonych, a nawet w szynce, gdzie używany jest do przygotowania aromatycznej marynaty. Mimo, iż tłuszcz jest sporo, nie każdy z nich jest zdrowy, a już z pewnością nie każdy nadaje się do smażenia. Jaki olej zatem wybrać?
Jaki olej jest najzdrowszy do smażenia?
Jednym z najzdrowszych tłuszczy, używanych w kuchni jest oliwa z oliwek. Ta, którą najczęściej używamy do sałatek, sosów oraz przekąsek, niestety nie nadaje się do przygotowywania dań smażonych. Aby użyć oliwy z oliwek, należy zwrócić uwagę, by była ona rafinowana. Dlaczego? Otóż ma większy poziom dymienia, przez co doskonale nadaje się do smażenia, jest tłuszczem zawierającym dużo kwasów jednonienasyconych i niską zawartość kwasów wielonienasyconych oraz jest odporna na utlenianie witamin.
Drugim, równie odpowiednim do smażenia tłuszczem, jest olej rzepakowy rafinowany. Tak samo jak oliwa z oliwek, ma wysoki poziom dymienia, jest odporny na utlenianie oraz jest źródłem kwasów jednonienasyconych. Jest zatem jednym z najzdrowszych tłuszczów, idealnych do smażenia.
Olej rafinowany, a dania pieczone oraz desery. Czy można użyć go do przygotowania deserów i dań, których przygotowanie nie wymaga smażenia?
Choć oleje rafinowane sa polecane do dań smażonych, można dodać je również do wypieków, deserów i dań pieczonych. Mają neutralny smak oraz zapach, są odporne na wysokie temperatury oraz nieutleniają się. Mogą więc zostać wykorzystane do przygotowania wielu smacznych dań. Jeśli zależy nam na wyjątkowym smaku, podczas smażenia, warto dodać odrobinę zdrowego, i smacznego oleju kokosowego, który nada potrawie oryginalnego smaku. Nie należy jednak spożywać go zbyt wiele, gdyż z powodu wysokiej zawartości witamin oraz składników odżywczych, negatywnie wpływa na organizm człowieka, a dokładnie trawienie. Warto zastosować go jako smaczny dodatek.