Warto jeść daktyle. Zabezpieczają przed zwiększaniem się poziomu cholesterolu w organizmie, chronią przed miażdżycą. Oprócz tego niwelują ryzyko zawału serca albo udaru mózgu. Zawarte w owocach daktylowca minerały regulują ciśnienie krwi. Daktyle są idealne dla sportowców pomiędzy treningami, przez wysoką zawartość cukrów szybko uzupełniają straconą energię. Ten owoc jest popularny zwłaszcza w krajach arabskich, mieszkańcy tych regionów produkują między innymi pyszny chleb daktylowy. Daktyle w Polsce spożywa się głównie bezpośrednio w postaci suszonej, ale można z nich zrobić o wiele więcej. Oto dwa przepisy na ten owoc.
WARTOŚĆ ODŻYWCZA
- Na 100 gramów – 281 kcal
- Tłuszcz 0,4 g
- Kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
- Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0 g
- Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0 g
- Cholesterol 0 mg
- Sód 2 mg
- Potas 656 mg
- Węglowodany 75 g
- Błonnik 8 g
- Cukry 63 g
- Białko 2,5 g
- Witamina A 10 IU Kwas askorbinowy 0,4 mg
- Wapń 39 mg Żelazo 1 mg
- Witamina D 0 IU Witamina B6 0,2 mg
- Witamina B12 0 µg Magnez 43 mg
PRZEPIS NA TORT Z KREMEM DAKTYLOWYM
BISZKOPT
- 6 jajek
- 300 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
- 100 g mąki ziemniaczanej
- Najpierw należy oddzielić żółtka od białek. Potem ucieramy żółtka z połową cukru pudru na jednolitą masę, później ubijamy białka z pozostałą częścią cukru pudru, żeby powstała sztywna piana.
- Następnie dwie mąki przesiewamy do miski z utartymi żółtkami. Ostrożnie mieszamy. W następnym kroku delikatnie dodajemy do miski ubite białka i mieszamy aż powstanie spójna masa.
- Potem przenosimy ciasto do tortownicy i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy gotowy biszkopt do wystudzenia.
- Kiedy będzie zimny, to kroimy go na płaty i delikatnie skraplamy zimną herbatą z pomarańczą.
- Na końcu smarujemy kremem warstwy biszkoptu, a potem cały tort.
KREM DAKTYLOWY DO TORTU
- Paczka suszonych daktyli
- Śmietanka 36%
- Cukier wanilinowy
- Daktyle musimy rozdrobnić na jednolitą masę.
- Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
- Dalej mieszamy ubitą śmietanę z masą daktylową, którą dodajemy po jednej łyżce.
PRZEPIS NA CHLEB DAKTYLOWY
- 350 gramów mąki pszennej
- 100 gramów suszonych daktyli
- 200 ml ciepłej wody
- 50 ml oleju
- 3 łyżki miodu
- Łyżeczka soli
- Paczka suszonych drożdży
- Do miski przesiewamy mąkę i drożdże oraz sól. Mieszamy.
- Potem dodajemy ciepłą wodę, zarabiamy. Po chwili wsypujemy wcześniej drobno pokrojone daktyle. Dobrze wyrabiamy ciasto.
- Formę wysypujemy mąką i wkładamy do niej ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
- Piekarnik musi być nagrzany do 200 stopni. Chleb pieczemy przez około 45 minut