Sposób na daktyle – krem daktylowy do tortu

Warto jeść daktyle. Zabezpieczają przed zwiększaniem się poziomu cholesterolu w organizmie, chronią przed miażdżycą. Oprócz tego niwelują ryzyko zawału serca albo udaru mózgu. Zawarte w owocach daktylowca minerały regulują ciśnienie krwi. Daktyle są idealne dla sportowców pomiędzy treningami, przez wysoką zawartość cukrów szybko uzupełniają straconą energię. Ten owoc jest popularny zwłaszcza w krajach arabskich, mieszkańcy tych regionów produkują między innymi pyszny chleb daktylowy. Daktyle w Polsce spożywa się głównie bezpośrednio w postaci suszonej, ale można z nich zrobić o wiele więcej. Oto dwa przepisy na ten owoc.

WARTOŚĆ ODŻYWCZA

 

  • Na 100 gramów – 281 kcal
  • Tłuszcz 0,4 g
  • Kwasy tłuszczowe nasycone 0 g
  • Kwasy tłuszczowe wielonienasycone 0 g
  • Kwasy tłuszczowe jednonienasycone 0 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Sód 2 mg
  • Potas 656 mg
  • Węglowodany 75 g
  • Błonnik 8 g
  • Cukry 63 g
  • Białko 2,5 g
  • Witamina A 10 IU Kwas askorbinowy 0,4 mg
  • Wapń 39 mg Żelazo 1 mg
  • Witamina D 0 IU Witamina B6 0,2 mg
  • Witamina B12 0 µg Magnez 43 mg

PRZEPIS NA TORT Z KREMEM DAKTYLOWYM

BISZKOPT

  • 6 jajek
  • 300 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  1. Najpierw należy oddzielić żółtka od białek. Potem ucieramy żółtka z połową cukru pudru na jednolitą masę, później ubijamy białka z pozostałą częścią cukru pudru, żeby powstała sztywna piana.
  2. Następnie dwie mąki przesiewamy do miski z utartymi żółtkami. Ostrożnie mieszamy. W następnym kroku delikatnie dodajemy do miski ubite białka i mieszamy aż powstanie spójna masa.
  3. Potem przenosimy ciasto do tortownicy i pieczemy około 40 minut w 200 stopniach. Po tym czasie wyjmujemy gotowy biszkopt do wystudzenia.
  4. Kiedy będzie zimny, to kroimy go na płaty i delikatnie skraplamy zimną herbatą z pomarańczą.
  5. Na końcu smarujemy kremem warstwy biszkoptu, a potem cały tort.

KREM DAKTYLOWY DO TORTU

  • Paczka suszonych daktyli
  • Śmietanka 36%
  • Cukier wanilinowy
  1. Daktyle musimy rozdrobnić na jednolitą masę.
  2. Śmietankę ubijamy z cukrem na sztywną pianę.
  3. Dalej mieszamy ubitą śmietanę z masą daktylową, którą dodajemy po jednej łyżce.

PRZEPIS NA CHLEB DAKTYLOWY

 

  • 350 gramów mąki pszennej
  • 100 gramów suszonych daktyli
  • 200 ml ciepłej wody
  • 50 ml oleju
  • 3 łyżki miodu
  • Łyżeczka soli
  • Paczka suszonych drożdży
  1. Do miski przesiewamy mąkę i drożdże oraz sól. Mieszamy.
  2. Potem dodajemy ciepłą wodę, zarabiamy. Po chwili wsypujemy wcześniej drobno pokrojone daktyle. Dobrze wyrabiamy ciasto.
  3. Formę wysypujemy mąką i wkładamy do niej ciasto. Odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia.
  4. Piekarnik musi być nagrzany do 200 stopni. Chleb pieczemy przez około 45 minut