Czy domowe słodycze można podarować jako prezent?

W ogólnej świadomości przyjęło się, że dawanie słodkości jest świetnym uzupełnieniem prezentu. Tymczasem z różnych okazji życzymy tym samym osobom dużo zdrowia. Jednocześnie wszyscy wiemy, że słodycze zdrowia nie zapewniają. Zdrowie w życiu jest najważniejsze, dlatego też wręczanie prezentu pełnego cukru, niezdrowych tłuszczów trans czy oleju palmowego, a do tego sztuczne barwniki i aromaty.

Jak sprawić, żeby słodki upominek był też zdrowy?

Chcąc mieć pewność, że darowany prezent jest także zdrowy, wystarczy przygotować go samodzielnie. Najpierw należy przejrzeć kuchenne szafki w poszukiwaniu odpowiednich, czyli zdrowych składników takich jak:

  • orzechy,
  • pestki,
  • owoce.

W domu bliskim zawsze można zaserwować bliskim deser w postaci kisielu, galaretki czy sałaki owocowej. Natomiast dzięki takim rozwiązaniom niekaloryczne słodycze są na wyciągnięcie ręki. Prezent w postaci własnoręcznie przygotowanych to bardzo miły i doceniany podarunek, w który zwykle wkładamy całe swoje uczucia i umiejętności. W ramach prezentu można przygotować cukierki i czekoladki czy niskokaloryczne ciasta i ciasteczka.

Domowe słodycze na prezent jako prezent unikalny

Domowe słodycze na prezent to bardzo oryginalny pomysł, aby zaimponować osobie obdarowywanej i jej otoczeniu. W domowych pieleszach można przygotować takie słodycze jak:

  • lizaki z owoców,
  • ciasto na patyczkach,
  • pralinki i trufle czekoladowe.

Dlaczego warto postawić na domowe słodycze?

Domowe słodycze na prezent świadczą nie tylko o czasie i wysiłku, jaki poświęcono na ich przygotowanie, ale też pozwalaj na wykazanie się kreatywności i stworzenie takich słodyczy jak:

  • truskawki w czekoladzie,
  • białe czekoladki z malinami,
  • czekoladki z karmelizowaną posypką orzechową,
  • batoniki czekoladowe,
  • chrupiące trufle orzechowo-czekoladowe,
  • ciasto na patyczkach (w różnych smakach i kolorach),
  • ciastka i ciasteczka z czekoladą oraz orzechami.

Domowe słodycze umożliwiają wykazanie się kreatywnością i pomysłowością lub pozwalają na przygotowanie słodyczy ze składników, które lubi tylko jubilat. Wręczenie własnoręcznie przygotowanego prezentu zapewnia niesamowitą atmosferę i wspomnienia. Tak przygotowane niekaloryczne słodycze mogą być także ślicznie opakowane w metalowe ozdobne pudełko (o dowolnym kształcie), kartonowe ozdobne pudełko, ozdobny szklany pojemnik lub celofan, który można samodzielnie ukształtować. Jako ozdoby można wykorzystać wstążki, tasiemki, kokardki czy nawet serduszkami lub piórkami. W przypadku słodyczy domowych ogranicza nas tylko wyobraźnia. Do takiego prezentu można też dołączyć liścik od serca czy kwiaty. Ogromną zaletą słodyczy wykonanych w domu, zgodnie z własnym wyobrażeniem jest nie tylko smak, ale też możność dopasowania do potrzeby zdrowego, niskokalorycznego odżywiania. Jedynie należy pamiętać, aby dbać o umiar, gdyż słodycze wykonane w zaciszu domu to wciąż słodycze. Domowe smakołyki zapewnią niezapomniane, wspólnie spędzane chwile w domowej atmosferze.

Czym udekorować słodki prezent?

Dekoracje słodyczy wykonanych w domu równieżzależą tylko od kreatywności i wyobraźni osoby wykonującej takie arcydzieło kulinarne. Do dekoracji można wykorzystać takie produkty jak:

  • pianki Marshmallows,
  • perełki cukrowe,
  • przyprawy takie jak cynamon, płatki kwiatów, płatki chili czy ziarenka pieprzu,
  • czekoladowe posypki,
  • suszone owoce(np. jagody goji),
  • orzechy,
  • sól morska w płatkach.