Kaszowiec ciasto bez pieczenia jest ciastem bardzo łatwym do zrobienia. Wykonuje się je również z prostych składników, warto mieć taki przepis zostawiony na czarną godzinę, kiedy będziemy potrzebować wykonać szybkie i łatwe ciasto. Każdy jadł kiedyś kaszę mannę, jedni są jej zwolennikami, innym nie przypadła do gustu, jednak w tym cieście jest tak wkomponowana i przyprawiona, że jest niewyczuwalna – a przez to zyskuje nową odsłonę.
KASZOWIEC
Składniki: (są one podane na mniejszą blaszkę, na tradycyjny rozmiar blaszki należy użyć 1,5 porcji składników)
- ok. 40 dag herbatników
- 1 l mleka
- szklanka kaszy manny
- 1 kostka margaryny
- 1 opakowanie cukru waniliowego
- 1 szkl. cukru pudru
- 1 czubata łyżka kakao
- polewa: czubata łyżka kakao, 1/4 kostki margaryny, łyżka cukru, 2 łyżki wody.
Wykonanie:
- Ułożyć na blaszce pierwszą warstwę herbatników, będziemy wykonywać trzy warstwy.
- Z połowy składników ugotować pierwszą, ciemną część: kakao rozkłócić w odrobinie mleka, przełożyć do garnuszka, dodać połowę mleka, pół szklanki cukru, połowę cukru waniliowego oraz pół kostki margaryny. Całość zagotować, co jakiś czas mieszając – aż do rozpuszczenia się składników.
Na gotujące się mleko wsypywać wolno stale mieszając pół szklanki kaszy manny. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez 3-5 min. do momentu wyraźnego zgęstnienia masy – nie powinna już przelewać się przez łyżkę. - Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, rozprowadzić równo, przykryć drugą warstwą herbatników, należy je ułożyć równolegle do poprzednich.
- Ugotować drugą część – masę białą. W tym celu należy powtórzyć czynności, które robiliśmy przy wykonywaniu ciemnej części, bez dodatku kakao.
- Gorącą masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo, przykrywamy trzecią, równoległą warstwą herbatników.
- Ciasto zostawiamy do ostygnięcia.
- Wykonujemy polewę: w garnuszku należy rozmieszać wodę i kakao, kolejno dodać cukier i margarynę. Podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą , polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki.