Ciasto kaszowiec.

Kaszowiec ciasto bez pieczenia jest ciastem bardzo łatwym do zrobienia. Wykonuje się je również z prostych składników, warto mieć taki przepis zostawiony na czarną godzinę, kiedy będziemy potrzebować wykonać szybkie i łatwe ciasto. Każdy jadł kiedyś kaszę mannę, jedni są jej zwolennikami, innym nie przypadła do gustu, jednak w tym cieście jest tak wkomponowana i przyprawiona, że jest niewyczuwalna – a przez to zyskuje nową odsłonę.

KASZOWIEC

Składniki: (są one podane na mniejszą blaszkę, na tradycyjny rozmiar blaszki należy użyć 1,5 porcji składników)

  • ok. 40 dag herbatników
  • 1 l mleka
  • szklanka kaszy manny
  • 1 kostka margaryny
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1 szkl. cukru pudru
  • 1 czubata łyżka kakao
  • polewa: czubata łyżka kakao, 1/4 kostki margaryny, łyżka cukru, 2 łyżki wody.

Wykonanie:

  1. Ułożyć na blaszce pierwszą warstwę herbatników, będziemy wykonywać trzy warstwy.
  2. Z połowy składników ugotować pierwszą, ciemną część: kakao rozkłócić w odrobinie mleka, przełożyć do garnuszka, dodać połowę mleka, pół szklanki cukru, połowę cukru waniliowego oraz pół kostki margaryny. Całość zagotować, co jakiś czas mieszając – aż do rozpuszczenia się składników.
    Na gotujące się mleko wsypywać wolno stale mieszając pół szklanki kaszy manny. Gotować na małym ogniu ciągle mieszając przez 3-5 min. do momentu wyraźnego zgęstnienia masy – nie powinna już przelewać się przez łyżkę.
  3. Gorącą masę wyłożyć na herbatniki, rozprowadzić równo, przykryć drugą warstwą herbatników, należy je ułożyć równolegle do poprzednich.
  4. Ugotować drugą część – masę białą. W tym celu należy powtórzyć czynności, które robiliśmy przy wykonywaniu ciemnej części, bez dodatku kakao.
  5. Gorącą masę wykładamy na herbatniki, rozkładamy równo, przykrywamy trzecią, równoległą warstwą herbatników.
  6. Ciasto zostawiamy do ostygnięcia.
  7. Wykonujemy polewę: w garnuszku należy rozmieszać wodę i kakao, kolejno dodać cukier i margarynę. Podgrzewamy do momentu, aż wszystkie składniki się połączą , polewamy ciasto i odstawiamy do lodówki.