Na początku każdej wielkiej przygody ważne jest, aby się na nią przygotować. Różne rodzaje śmietany mogą się bardzo różnić pod względem przydatności do przepisów, zawartości tłuszczu, a nawet smaku! Myślisz, że znasz się na rzeczy? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się….
Śmietana 30-36% tłuszczu.
Ciężka lub „czysta” śmietana jest prawdopodobnie tym, co większość ludzi uważa za rok zerowy nabiału do ubijania. To najcieńszy z kremów, idealny do kremowego sosu makaronowego lub bogatej sytuacji grzybowej. Ciężka śmietana nigdy nie wbije się w miękkie szczyty wymagane do deseru – upewnij się, że masz do tego zagęszczoną śmietankę, która zawiera żelatynę lub inne zagęszczacze.
Bita zagęszczona śmietana jest naszym ulubionym dodatkiem do pavlovy lub szarlotki, ale w przypadku innych deserów lubimy podbić ante bogatszą, bardziej kremową opcją.
Śmietana 43-48% tłuszczu.
Podwójna śmietanka może być również ubijana i utrzyma swój kształt na tyle dobrze, aby można ją było wylać. Wytrzymuje również gotowanie i zamrażanie. jest bardzo wszechstronny i ma jedną z najwyższych zawartości tłuszczu spośród wszystkich kremów.
Naszą absolutną ulubioną rzeczą do robienia z podwójną śmietaną jest ubijanie prostych lodów. Wymieszaj razem 300 ml śmietanki, 175 g słodzonego mleka skondensowanego, 2 łyżki proszku espresso instant i 2 łyżki ulubionego likieru kawowego, aż uformują się miękkie piki. Przełóż przewiewną mieszankę do hermetycznego pojemnika i zamrażaj przez co najmniej 6 godzin lub na noc. Tak imponujące na przyjęciu i takie proste!
Śmietana 48% tłuszczu i więcej
Jej absurdalnie gęsta, luksusowa konsystencja jest produktem tłuszczu stanowiącego prawie połowę jego zawartości oraz procesu pośredniego podgrzewania (oparzania lub sklejania), który nieco gęstnieje i „zakrzepa”.
Herbata śmietankowa, idealnie zbilansowana mieszanka świeżo upieczonych bułeczek, dżemu truskawkowego lub malinowego i gęstej śmietany, podawana z parzoną gorącą herbatą, to bez wątpienia najsłynniejszy i najsmaczniejszy przepis na gęsty krem.