Naleśniki – te z serem białym, dżemem czy kremem czekoladowym – to wyjątkowy, pyszny i popularny od dziesięcioleci pomysł na pyszny deser (a czasami nawet obiad) dla małych i dużych smakoszy. Może się wydawać, że naleśniki są proste w przygotowaniu. Wystarczy bowiem zaledwie kilka składników, aby powstała smakowita potrawa. Jednak nie każdy naleśnik jest taki sam. Ile przepisów – tyle efektów końcowych. Można się zatem zastanawiać, jakie elementy mają wpływ na to, czy naleśniki wyjdą delikatne, kruche i aksamitne w smaku, czy też będą gumowate i do wymarzonego ideału będzie im sporo brakowało? W tym artykule znajdziesz przepis na idealne naleśniki! Dowiesz się także, dlaczego odpowiednia patelnia do naleśników jest tak istotna oraz na jakie produkty spożywcze warto wybierać.
Po pierwsze – składniki wysokiej jakości
W trosce o zdrowie swoje i swoich najbliższych, przygotowując posiłki (niezależnie od tego, czy ma to być śniadanie, obiad czy kolacja), korzystaj wyłącznie z produktów, o których z ręką na sercu możesz powiedzieć, że są zdrowe i pochodzą ze sprawdzonych źródeł. Coraz popularniejsze jest pozyskiwanie produktów mlecznych, a także świeżych warzyw i owoców z rynku lokalnego, bezpośrednio od rolników, którzy prowadzą niewielkie gospodarstwa i wytwarzają żywność pozbawioną chemicznych ulepszaczy czy środków konserwujących. Jeżeli nie masz dostępu do takiego źródła ekologicznych i zdrowych produktów, to robiąc zakupy w markecie, zawsze czytaj etykiety. To właśnie na nich znajdziesz skład produktów i będziesz mógł ocenić, czy spełniają one Twoje wymagania jakościowe.
Po drugie – odpowiednie akcesoria kuchenne
Aby przygotować przepyszne naleśniki, nie musisz mieć sprzętu kuchennego z najwyższej półki. Wystarczy miska, w której wymieszasz składniki. Mikser będzie sporym ułatwieniem, jednak nie jest on konieczny, aby uzyskać jednolite i gładkie ciasto. O wiele istotniejsza okaże się odpowiednia patelnia. Patelnia do naleśników charakteryzuje się nieco wybrzuszonym dnem oraz niskim rantem. Dzięki zastosowaniu odpowiednich materiałów, ciasto nie przywiera do dan patelni, a smażenie naleśników staje się prawdziwą przyjemnością!
Po trzecie – sprawdzony przepis
Do tego, aby przygotować idealne naleśniki, będziesz potrzebować zaledwie kilku składników! Zadbaj jednak o to, aby każdy z nich był jak najwyższej jakości – będzie to miało bezpośrednie przełożenie na smak potrawy. Bardzo przydatna będzie także patelnia do naleśników. Jakie produkty musisz mieć pod ręką, aby w kilka chwil przygotować przepyszne naleśniki, którymi ze smakiem będzie zajadać się cała Twoja rodzina?
- szklanka mąki pszennej,
- szklanka mleka
- dwa jajka
- odrobina soli
- tłuszcz do smażenia (może to być olej lub masło) – niektóre patelnie do smażenia naleśników nie wymagają użycia tłuszczu
Wyciągnij składniki z lodówki przynajmniej na kwadrans przed tym, zanim przystąpisz do przygotowywania naleśników. Niech nabiorą temperatury pokojowej. Następnie w misce przesiej mąkę oraz dodaj pozostałe składniki. Możesz wymieszać je ze sobą przy pomocy drewnianej szpatułki. Efektywniejsze będzie jednak użycie miksera – przy jego pomocy gładką masę uzyskasz w zaledwie kilkadziesiąt sekund. Jeżeli chcesz, aby naleśniki były nieco pulchniejsze, to zamiast części mleka, możesz do ciasta dodać nieco gazowanej wody mineralnej. Kluczem do sukcesu jest jednak smażenie naleśników na odpowiedniej patelni. Patelnie do naleśników powinna być dobrze rozgrzana. Ciasto wylewaj na nią wąską strużką i pilnuj, aby naleśnik nie wyszedł zbyt gruby. Ciasto smaż do zarumienienia z obydwu stron. Gotowe! Możesz teraz zaserwować swoim najbliższym przepyszny deser – naleśniki z ulubionym nadzieniem!
Artykuł powstał przy współpracy z europ24.pl