Dieta na odporność – co jeść zimą?

Dieta to niezwykle ważny aspekt w budowaniu odporności. Im więcej dostarczamy naszemu organizmowi witamin i mikroelementów, tym dłużej możemy cieszyć się latem. Zimowy okres to szczególnie trudny czas dla naszego organizmu. Jesteśmy wówczas o wiele bardziej narażeni na szkodliwy wpływ bakterii i wirusów, a co za tym idzie – częściej chorujemy. Warto sięgnąć więc po produkty, które w swoim składzie mają dużą zawartość witamin i mikroelementów, wzmacniających nasz organizm. Sposób odżywiania jest bowiem niezwykle ważny i wpływa znacząco na nasz układ immunologiczny.

Witaminy a układ odpornościowy

Witaminy to substancje, których nie może zabraknąć w naszej diecie. Pamiętajmy, że świeże warzywa i owoce to także bogate źródło błonnika pokarmowego, który bardzo pozytywnie wpływa na przemianę materii, wspomagając ją. Należy również robić i pić jak najczęściej koktajle warzywno-owocowe, które będą źródłem cennych dla nas witamin. Nie zapominajmy również o przygotowywaniu chłodników na bazie maślanek i kefirów. Pamiętaj również o sprawdzaniu świeżości produktów – nie musisz kupować ich na zapas, ponieważ wtedy tracą one dużą część zawartych w nich witamin i minerałów.

Probiotyki na odporność

Niezwykle ważne w procesie budowania odporności są probiotyki. Probiotyki stymulują również komórki obronne naszego organizmu. W jakich produktach je znajdziemy? Bogatym źródłem probiotyków są produkty mleczne, dlatego bardzo ważne jest włączenie do swojej diety produktów, takich jak kefiry czy jogurty. Pamiętajmy jednak, że aby uzyskać najlepszy efekt, produkty te powinniśmy spożywać regularnie. Warto mieć świadomość, że produkty mleczne zawierają w swoim składzie żywe kultury bakterii probiotycznych, dzięki czemu przywracają one naturalne i właściwe funkcjonowanie mikroflorze jelitowej, hamując jednocześnie rozwój mikroorganizmów chorobotwórczych.

Warto mieć świadomość, że aby probiotyk mógł zadziałać prawidłowo, niezbędne jest jego właściwe odżywienie. Tę rolę spełniać mogą składniki pokarmowe, które nie poddają się trawieniu. Są to prebiotyki. Znajdziemy je w cykorii, pomidorach, cebuli, bananach czy szparagach. Jak dowodzą badania, ich obecność w organizmie zwiększa wchłanianie wapnia i magnezu z przewodu pokarmowego.

Co jeść, by wzmocnić odporność?

Pamiętajmy, by do swojej diety włączyć składniki, takie jak Qmam kasze czy makaron razowy. Dzięki temu nasza dieta stanie się zbilansowana, dostosowana do naszych potrzeb.

Właściwie działający układ odpornościowy zabezpiecza przed przenikaniem do organizmu oraz rozprzestrzenianiem się w organizmie bakterii, wirusów i grzybów, powodujących choroby. Organizm potrzebuje bowiem stałego i zrównoważonego z poziomem potrzeb dostarczania mu witamin i składników mineralnych, niezbędnych do utrzymania właściwego funkcjonowania organizmu, a szczególnie systemu immunologicznego.

Pamiętajmy, że wahania temperatury, wilgotności i ciśnienia mogą powodować pogorszenie kondycji fizycznej i psychicznej. Właśnie z tego powodu szczególnie powinniśmy zadbać o to, by nasz układ odpornościowy spełniał swoje funkcje prawidłowo. Właściwe odżywianie to jede ze sposób, by sobie z tym radzić.