jak podać ananasa

Ananas. 15 sposobów podania!

Jak wybrać ananasa?

Aromat ananasa jest dobrym wskaźnikiem stopnia jego dojrzałości i zawartości cukru: powinien być pełny i owocowy, ale niezbyt wyrazisty, co może być oznaką początku fermentacji.
Z drugiej strony, kolor skórki niekoniecznie jest dobrym wskaźnikiem: owoc o zielonej skórce może być doskonale dojrzały.
Do tej samej wielkości należy wybrać najcięższe owoce o jędrnych, świeżych, ciemnozielonych liściach. Unikaj tych, które wyglądają na stare, suche, zniszczone lub miękkie, lub tych z brązowymi liśćmi.
Najlepiej unikać owoców w puszkach, napojów i soków, gdy zawierają one duże ilości dodanego cukru.

Różne odmiany ananasa.

Istnieje ponad sto odmian ananasów. W handlu istnieje generalnie pięć odmian: Victoria, Queen, Caribbean, Abacaxi i Cayenne. Różne odmiany różnią się wielkością, kolorem skórki i smakiem miąższu.

jak podawać ananasa

Przechowywanie.

W lodówce.

Ananas może być przechowywany w temperaturze pokojowej przez 1 lub 2 dni, ale lepiej jest przechowywać go w lodówce (do 4 lub 5 dni). Włóż go do perforowanej torby plastikowej w pojemniku na produkty. Obrane i pocięte na kawałki, będą przechowywane przez kilka dni w hermetycznym pojemniku. Kawałki powinny być pokryte wodą.

W zamrażarce.

Obrać, usunąć rdzeń i pokroić go na kawałki lub przecedzić i umieścić go w workach zamrażalniczych. Zaleca się nie zamrażać go dłużej niż 3 miesiące, ponieważ może stracić swój smak.

sposoby podawania ananasa

Przygotowanie ananasa.

Jak obrać i pokroić ananasa. Zdjąć koronę liści i podstawę owocu. Umieścić owoce pionowo na powierzchni roboczej. Obieramy go od góry do dołu nożem, a następnie kroimy w plastry. Usuń serce za pomocą noża do ciasteczek lub noża.

ananas jak podawać

Oto popularne sposoby podawania ananasa.

  1. Na surowo.
  2. Mleko lub jogurt frappé. Wymieszać mleko (krowie, kozie, sojowe lub migdałowe) lub jogurt z bananem, ananasem i kostkami lodu.
  3. Szaszłyki owocowe. Ananas, pomarańcza, winogrono, jabłko, gruszka, itp.
  4. Salsa. Ananas pokrojony w kostkę zmieszać z posiekaną czerwoną papryką, jalapeno, liśćmi kolendry i cebulą. Doprawić sokiem z cytryny, solą i pieprzem oraz podać z frytkami kukurydzianymi lub grillowaną rybą.
  5. Zimna zupa. Pokroić w kostkę ananas, ogórek, pomidor i pokroić jedną słodką cebulę. Wymieszać składniki i dodać świeży winegret z bazylią. Fajnie przed podaniem.
  6. Sałatka „Północ-południe”. Wymieszać pokrojone w kostkę ananasy, kawałki pomarańczy i zmieszaną zieleninę (sałatę, cykorię, roszponkę jagnięcą lub meszklun). Dodać kawałki sera i jądra orzechów włoskich. Doprawiamy sosem z octu balsamicznego ze skórką pomarańczową.
  7. Słodki smak ananasa może wzmocnić prostą sałatkę z marchewki i kapusty. Bardziej zaskakująca jest sałatka ze szpinaku, sera ricotta i pokrojonego w kostkę ananasa, skropiona vinegretem.
  8. W sherbetach, kremach i mrożonych jogurtach, a także w plackach, ciastach i puddingach. Na przykład, udekorować mieszankę ciasta kokosowego z plasterkami tostowanego ananasa i upiec w piekarniku.
  9. Zanurzyć kawałki ananasa w topionej czekoladzie. Schłodzić i podać z serem z osobowością, takim jak Roquefort lub postarzany kozi ser, który został upieczony w piecu.
  10. Ananas jest tradycyjnie kojarzony z wieprzowiną (zwłaszcza szynką), ponieważ jego enzym (bromelaina) sprawia, że jest kruchy i łatwiejszy do strawienia. Kromki ananasa grillujemy z polędwicą wieprzową lub kotletem schabowym albo ozdabiamy powierzchnię pieczeni przed włożeniem jej do piekarnika.
  11. Ananasowa pizza „Trzy-sery.” Na skórce do pizzy z serem mozzarella. Dodać odsączone pokrojone w kostkę ananasy, ser cheddar, czarne oliwki i ser feta. Doprawiamy oregano i pieczemy w piekarniku.
  12. Szpikulce. Kawałki ananasa nawijamy na szaszłyki z kawałkami łososia, pieprzu i jabłka, wcześniej marynowane przez 2 godziny w winegrecie cytrynowym. Podawaj nad ryżem.
  13. W meksykańskim stylu Sautéeda. Smażyć cienkie paski pieprzu i piersi kurczaka do momentu ugotowania kurczaka. Dodać pokrojonego w kostkę ananasa i ugotowaną czarną fasolę. Podgrzać, zdjąć z ognia i dodać wybraną salsę. Udekorować tortille tą mieszanką, dodając w razie potrzeby trochę startego sera.
  14. W Malezji dodaje się ją do warzyw, mięsa lub rybnych curry. Szczególnie smaczne jest curry krewetkowe z mlekiem kokosowym, pastą chilli, sosem rybnym i pokrojonymi w kostkę ananasami.
  15. Polinezyjski dmuchany omlet. Sauté pokroić ananasa w kostkę masła. Ubić żółtka z cukrem i dodać białka. Dodaj jajka do ananasa, gotuj omlet przez kilka minut, złóż go i zakończ gotowanie w piekarniku. W tradycyjnym przepisie, tuż przed podaniem polewa się odrobiną rumu i podpala.

jak obrać i pokroić ananasa

Alergie.

Spożywanie ananasa powoduje uwalnianie się histaminy do organizmu. Dotyczy to również innych produktów spożywczych, w tym truskawek i pomidorów. U niektórych osób może to powodować łagodne reakcje, takie jak ule. Należy zauważyć, że reakcje te nie są alergiami, ale raczej nietolerancją pokarmową. Zatrzymanie jedzenia zatrzyma objawy. Rzeczywista alergia na ananasa jest dość rzadka, choć zaobserwowano już przypadki4. 4 Reakcje krzyżowe są możliwe również z lateksem i pyłkiem. Osoby uczulone na te 2 związki mogą wykazywać nadwrażliwość na ananas (jak również na inne owoce, takie jak kiwi i banan) i odwrotnie. Osoby nietolerujące lub uczulone na ananasa powinny unikać spożywania owoców, ale także przyjmować suplementy bromelainowe. Zaleca się konsultację z alergistą w celu ustalenia przyczyny reakcji na niektóre środki spożywcze i środków ostrożności, które należy podjąć.

Więcej można odszukać pod adresem https://ptbo.edu.pl/ pod którym udostępniono również właściwości.