Smak Chin w polskim domu

Kuchnia azjatycka cieszy się z roku na rok coraz większą popularnością. Przekonanie się do dalekowschodnich przypraw, dużej ilości warzyw i ostrości sprawia, że staje się częstszym wyborem podczas wyjść na miasto. Jednak czy jedynie w ten sposób można spróbować azjatyckiej kuchni? Niekoniecznie – chińska zupa z kurczakiem przepis swój ma bardzo prosty, że można ją z powodzeniem przygotować we własnym domu i zachwycić każdego, kto jej spróbuje.

Chiny bliżej niż myślisz

Smak Chin pełen jest aromatycznych potraw i unoszącego się zapachu przypraw, które można poczuć także w polskim domu. Choć kojarzona jest zazwyczaj z jedzeniem ryżu do każdego posiłku, kuchnia chińska to wielość smaków, gdzie słodycz łączy się w kwaśnym składnikiem, na talerzach równie często co kurczak pojawia się wołowina, a makaron z ostrym sosem jest idealny na wieczór przy alkoholu.

Chcąc spróbować chińskich przysmaków, nie trzeba udawać się w daleką podróż – wystarczy przejść się na zakupy do najbliższego większego sklepu spożywczego, by w dziale z produktami kuchni azjatyckiej znaleźć odpowiednie składniki do przygotowania posiłku w chińskim stylu. Jeżeli nie chce się jeść nic ciężkiego albo też czasochłonnego w przygotowaniu, chińska zupa z kurczakiem poleca się na obiad lub kolację w towarzystwie rodziny i przyjaciół.

Składniki:

  • 2 piersi z kurczaka
  • 1 puszka groszku zielonego
  • 1 por
  • 2 kotki rosołowe
  • ½ cebuli
  • 1 pęczek szczypiorku
  • 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 ząbki czosnku
  • suszony imbir
  • 150 gram makaronu ryżowego
  • 2 jajka
  • 1 litr wody

Przygotowanie

Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić posiekanym czosnkiem i suszonym imbirem, podsmażyć na oleju.
Pora pokroić w paski, cebulę w piórka, szczypiorek drobno posiekać. Makaron zalać wrzątkiem, aby zmiękł.
W garnku zagotować litr wody z kostkami rosołowymi.
Jajka roztrzepać i wlać do zupy. Zagotować.
Do bulionu dodać kurczaka, pora, groszek, cebulę i sos sojowy.
Zupę podawać z makaronem posypanym szczypiorkiem.