Kuchnia azjatycka cieszy się z roku na rok coraz większą popularnością. Przekonanie się do dalekowschodnich przypraw, dużej ilości warzyw i ostrości sprawia, że staje się częstszym wyborem podczas wyjść na miasto. Jednak czy jedynie w ten sposób można spróbować azjatyckiej kuchni? Niekoniecznie – chińska zupa z kurczakiem przepis swój ma bardzo prosty, że można ją z powodzeniem przygotować we własnym domu i zachwycić każdego, kto jej spróbuje.
Chiny bliżej niż myślisz
Smak Chin pełen jest aromatycznych potraw i unoszącego się zapachu przypraw, które można poczuć także w polskim domu. Choć kojarzona jest zazwyczaj z jedzeniem ryżu do każdego posiłku, kuchnia chińska to wielość smaków, gdzie słodycz łączy się w kwaśnym składnikiem, na talerzach równie często co kurczak pojawia się wołowina, a makaron z ostrym sosem jest idealny na wieczór przy alkoholu.
Chcąc spróbować chińskich przysmaków, nie trzeba udawać się w daleką podróż – wystarczy przejść się na zakupy do najbliższego większego sklepu spożywczego, by w dziale z produktami kuchni azjatyckiej znaleźć odpowiednie składniki do przygotowania posiłku w chińskim stylu. Jeżeli nie chce się jeść nic ciężkiego albo też czasochłonnego w przygotowaniu, chińska zupa z kurczakiem poleca się na obiad lub kolację w towarzystwie rodziny i przyjaciół.
Składniki:
- 2 piersi z kurczaka
- 1 puszka groszku zielonego
- 1 por
- 2 kotki rosołowe
- ½ cebuli
- 1 pęczek szczypiorku
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego
- 1 łyżka oleju
- 2 ząbki czosnku
- suszony imbir
- 150 gram makaronu ryżowego
- 2 jajka
- 1 litr wody
Przygotowanie
Kurczaka pokroić w drobną kostkę, przyprawić posiekanym czosnkiem i suszonym imbirem, podsmażyć na oleju.
Pora pokroić w paski, cebulę w piórka, szczypiorek drobno posiekać. Makaron zalać wrzątkiem, aby zmiękł.
W garnku zagotować litr wody z kostkami rosołowymi.
Jajka roztrzepać i wlać do zupy. Zagotować.
Do bulionu dodać kurczaka, pora, groszek, cebulę i sos sojowy.
Zupę podawać z makaronem posypanym szczypiorkiem.