Tort to najważniejsza atrakcja każdych urodzin, dlatego w tym wyjątkowym dniu, musi smakować wyśmienicie. Aby impreza była udana, tort musi również łanie wyglądać i spełnić swoją główną funkcję czyli być podstawką do świeczek, które będzie zdmuchiwał solenizant.
Aby nasz tort wyszedł smaczny i reprezentacyjny lepiej skorzystać ze starych, przetestowanych wcześniej metod i przepisów, aby nie wyszedł biszkopt zakalec.
Czego unikać, aby nie wyszedł biszkopt zakalce?
Niewyrośnięte ciasto nazywane jest potocznie zakalcem. Podobnie nazywamy niewyrośnięty biszkopt.
Biszkopt stanowi podstawę wielu ciast, a także bazę do tortów, aby tort był smaczny, biszkopt powinien być dobrze upieczony. Aby można go było ładnie udekorować, powinien mieć odpowiednią konsystencję. Aby uniknąć powstawania zakalca, warto pamiętać o kilku aspektach podczas pieczenia biszkoptu:
- Używania zimnych, wyjętych prosto z lodówki produktów, wszystkie składniki używane do robienia masy biszkoptowej powinny mieć jednakową temperaturę. Najlepiej jest godzinę wcześniej wyjąć zimne składniki z lodówki.
- Zbyt długiego, mieszania, miksowania i łączenia masy żółtkowej z suchymi składnikami, powoduje to zbyt duże napowietrzenie.
- Używania starych produktów, przeterminowanych lub posiadających krótką datę ważności.
- Eksperymentowania z nowymi, niesprawdzonymi dotychczas przepisami.
- Korzystania z przepisów tłumaczonych z innego języka, nasze polskie miary mogą się różnić np. od tych używanych w Stanach czy Anglii.
- Robienia kilku rzeczy naraz, rozkojarzenie może spowodować, że zapomnimy o dodaniu któregoś ze składników, zapomnimy czy daliśmy go lub odmierzymy złą ilość.
- Nowe piekarniki, niesprawdzone dotychczas mogą nierównomiernie rozprowadzać ciepło wewnątrz piekarnika, w wyniku czego mogą powstawać miejscowe zakalce.
- Używanie nieprzesianej mąki, mąka przesiana razem z proszkiem do pieczenia jest najlepiej napowietrzona.
- Proszek do pieczenia, który był długo otwarty lub nieprawidłowo przechowywany, traci swoje właściwości spulchniające.