Jak zrobić ciastka z czekoladą w środku?

Masz ochotę na mocno czekoladowy deser, którego przygotowanie nie zajmie Ci mnóstwa czasu? Poznaj przepis na ciastka z niespodzianką w środku. To idealna propozycja słodkiej przekąski do kawy, herbaty, a nawet gorącej czekolady! Kto powiedział, że smaczne desery muszą być trudne w przygotowaniu? Za przykład może posłużyć między innymi brownie – amerykański hit, którego przyrządzenie zajmuje zaledwie 30 minut. Identycznie jest w przypadku ciastek z czekoladą w środku – potrzebujesz tylko 20 minut, aby zajadać się tymi łakociami!

Ciastka z czekoladą w środku – składniki

Ciasteczka są tak samo proste w przygotowaniu, jak np. blok czekoladowy. Przepis uwzględnia zaledwie kilka składników – takich, które z łatwością są dostępne w każdym sklepie i być może masz je u siebie w domu.

Niezbędne są:

  • 180 g Czekolady Gorzkiej Klasycznej 64% E.Wedel,
  • 4 łyżki Kakao Ciemnego z Ghany E.Wedel,
  • 2 jajka,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • 2 i ½ szklanki mąki pszennej,
  • 1 kostka masła,
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej.

Z powyższych składników przygotujesz około 25 sztuk ciastek z czekoladą w środku.

Sposób przyrządzania – krok po kroku

Jeśli będziesz postępować zgodnie z poniższą instrukcją, ciastka z czekoladą będą udanym wypiekiem i zachwycą Twoje podniebienie.

  1. Czekoladę podziel na kostki.
  2. Miękkie masło utrzyj z cukrem pudrem i kakao – do uzyskania puszystej masy.
  3. Dodaj jajka i ubijaj jeszcze przez kilka minut.
  4. W oddzielnej misce wymieszaj mąkę, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.
  5. Sypkie składniki dodaj do puszystej masy i całość wymieszaj.
  6. Masę podziel na ok. 25 części i uformuj z nich placuszki. Na środku każdego wyłóż kostkę czekolady i dokładnie zlep brzegi.
  7. Ciastka z czekoladą w środku ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
  8. Formę wstaw do piekarnika nagrzanego do 180oC. Piecz przez ok. 15 minut.
  9. Ciastka wyjmij i odstaw do ostudzenia.

Słodkości możesz posypać cukrem pudrem lub oblać lukrem. W tym przypadku, podobnie jak przy brownie, masz pełną dowolność!