Herbata bąbelkowa – napój o wyjątkowym smaku i aromacie

Lubicie próbować nowych smaków? Może zatem warto sprawdzić jak smakuje herbata bąbelkowa!

W ostatnim czasie bardzo popularna stała się herbata bąbelkowa, często zwana bubble tea. Można ją przyrządzić w domu lub skosztować w wielu herbaciarniach. Z jakich składników jest przyrządzany ten przepyszny napój?

Skąd pochodzi herbata bąbelkowa?

Po raz pierwszy bubble tea pojawiła się w latach osiemdziesiątych ubiegłego wieku w Tajwanie. Została ona stworzona prawdopodobnie przez nijakiego Liu Han Jie, który był właścicielem jednej z tajwańskich herbaciarni, znajdującej się w miejscowości Taichungu.

Mężczyzna ten chcąc zachęcić dzieci oraz młodzież do picia herbaty mocno urozmaicił ten ciepły napar, poprzez dodanie do niego mleka, kulek tapioki i kostek lodu.

Herbata bąbelkowa – czyli jaka?

Bubble tea czyli herbata bąbelkowa to napój wykonywany na bazie herbaty z karmelizowanymi kulkami z tapioki oraz z wieloma ciekawymi dodatkami. Występuje ona w różnych wariantach smakowych oraz aromatycznych. Najczęściej jest serwowana na zimno.

Ta herbata o wyjątkowym smaku oraz aromacie jest zazwyczaj serwowana w wysokich kubkach z szeroką słomką, w której znajdują się kulki.

Bubble tea to przepyszny napój który może bazować nie tylko na czarnej herbacie, lecz także zielonej, białej oraz jaśminowej. Charakteryzuje się on posiadaniem owocowego, jogurtowego lub mlecznego smaku.

Na dnie naczynia z tym herbacianym napojem znajdują się grube, kolorowe kulki, czyli perełki karmelizowanej tapioki. Poza nimi bąbelkowa herbata może także zawierać zawierać przeróżne dodatki, które dodają jej wyjątkowego smaku i aromatu. Najczęściej dodawane są : galaretki, żelki oraz syropy o przeróżnym smaku. Wyjątkowy smak posiada herbata z sokiem z liczi, mango, kiwi, wanilii oraz czekolady. Do napoju tego można także dodać świeże owoce.

Dla miłośników słodkości polecana jest na przykład bąbelkowa herbata ze zmiksowanymi bananowymi kuleczkami oraz z sokiem truskawkowym. Z kolei dla amatorów kwaskowatych sprawdzonym wyborem jest bubble tea w połączeniu z sokiem z zielonego jabłka oraz kulkami molekularnymi o smaku kiwi.

Z czego są kulki tapioki znajdujące się w herbacie bubble tea?

Tapioka to rodzaj skrobi, która jest otrzymywana z korzenia manioku.

Jest ona zbudowana z łatwych do strawienia węglowodanów oraz niewielkiej ilości białka. Tapioka jest pozbawiona glutenu, zatem nie powoduje reakcji alergicznych.

Skrobia ta jest najczęściej używana do zagęszczania sosów i zup, a przezroczyste kuleczki można otrzymać po ugotowaniu mąki z manioku w wodzie lub mleku.

Obecnie herbata bąbelkowa jest dostępna w wielu sklepach internetowych. W bogatej ofercie można znaleźć propozycje wielu mieszanek, które powstają tylko i wyłącznie z naturalnych składników.