Obecnie na rynku nie brakuje wyciskarek wolnoobrotowych, a ich producenci gwarantują, że sok przygotowany w takim urządzeniu zawiera więcej składników odżywczych niż ten z szybszego odpowiednika, czyli tradycyjnej sokowirówki. Okazuje się, że znalezienie najlepszej wyciskarki wcale nie jest łatwym zadaniem, dlatego warto lepiej przyjrzeć się temu, co można dostać w sklepach.
Jaka jest różnica między wolnym i szybkim wyciskaniem soku?
Wyciskarki wolnoobrotowe to inaczej sokowirówki przeżuwającymi. Ich zasada działania opiera się na tym, że używają wolno obracającej się śruby lub kół zębatych, aby delikatnie zmiażdżyć owoce i warzywa, wyciskając sok do szklanki. Sok z wyciskarki wolnoobrotowej z całą pewnością jest zdrowy, pozbawiony konserwantów i sztucznych barwników. W tych urządzeniach można przygotować napije z zielonych warzyw liściastych, trawy pszenicznej i miękkich owoców. Niestety ceny wyciskarek wolnoobrotowych są dość wysokie.
Szybkie sokowirówki są tańsze i łatwiejsze w czyszczeniu, ale dość głośne i nie są tak dobre do wyciskania soków z zielonych czy miękkich owoców, takich jak jagody.
Czy wolnoobrotowe wyciskarki wyciskają więcej soku niż sokowirówki?
Czy wyciskanie soku z wyciskarki wolnoobrotowej pozwala uzyskać go więcej? Takie pytanie zadaje sobie każdy, kto zastanawia się nad kupnem urządzenia. Producenci twierdzą, że ich produkty pozwalają przygotować więcej soku z warzyw i owoców niż szybkie sokowirówki. Trzeba przyznać, że w praktyce wolnoobrotowe wyciskarki mają tendencję do ciągłego wyciskania przyzwoitej ilości płynu. Trzeba jednak pamiętać, że wszystko zleży od wybranego modelu i bez większego trudu można znaleźć wiele sokowirówek odśrodkowych, które wydobywają optymalną ilość soku.
Jak wyciskać sok z wyciskarki?
Nie ma chyba niczego lepszego niż szklanka świeżo wyciśniętego soku. Często jednak nie jest łatwo wycisnąć cały sok. Na szczęście istnieje kilka praktycznych i sprawdzonych patentów:
- tocznie, np. pomarańczy po kuchennym blacie sprawia, że nacisk przy rolowaniu rozbija ściany komórkowe owocu, ułatwiając wypływ soku;
- delikatne podgrzanie owocu przed wyciskaniem w kuchence mikrofalowej;
- podzielenie owocu lub warzywa na nieduże kawałki;
W internecie bez większego trudu można znaleźć pyszne przepisy na soki z wyciskarki wolnoobrotowej, ale tak naprawdę napoje można przyrządzać z dowolnych warzyw i owców: jabłek, gruszek, cytryn, pomarańczy, marchwi, buraków, selera naciowego, ogórków, jarmużu, szpinaku, mięty czy korzenia imbiru. Natomiast ranking wyciskarek wolnoobrotowych można znaleźć tu: zdrowesokowanie.com/wyciskarka-wolnoobrotowa-do-1000zl.